În încercarea de a-şi înțelege cât mai bine bebeluşul, proaspeții părinți sunt adesea privați de somn şi depăşiți de plânsetele micuțului. La unii bebeluşi, trucurile care îi mențin liniştiți şi îi ajută să doarmă funcționează, pe când la alții nu dau roade.

Pentru unii bebeluşi, lupta cu somnul este perfect normală, sunt de părere specialiştii. Însă există strategii care îi pot ajuta pe micuți să adoarmă mai uşor. Sfaturile următoare vin să le completeze pe cele pe care părinții le cunosc deja:

1. Păstrează camera curată

Copilul tău se confruntă cu o congestie nazală pe timp de noapte? Ar putea fi din cauza alergenilor prezenți în cameră. Bebeluşii respiră pe nas şi nu vor dormi bine atunci când căile aeriene sunt inflamate. Medicii vă recomandă să ştergeți praful frecvent şi să renunțați la păturile pufoase şi obiectele care atrag praful.

2. Trecerea bebeluşului din brațele mamei, în brațele tatălui

În cazul în care mama este ocupată, nu va fi traumatizant pentru copil să fie pus la somn de tată. Şi cum mamele petrec mai mult timp cu micuții lor, au mai multe şanse să se ataşeze de aceştia. Astfel, ora de culcare este o şansă bună pentru tați să interacționeze cu copiii, acest lucru fiind baza unei relații strânse, spun psihologii.

3. Încălzeşte pătuțul cu un prosop cald

Aşternuturile reci l-ar putea deranja pe copilul tău după ce a stat în brațele tale călduroase. Medicii încurajează părinții să nu folosească păturele pentru cel puțin un an după naştere. În schimb, sunt recomandate pijamalele calde sau înfăşatul. De asemenea, ai putea încerca să încălzeşti un prosop şi să îl aşezi peste aşternuturi pentru câteva minute înainte de culcare. Asigură-te că îl vei scoate înainte de a-l aşeza pe cel mic în pătuț pentru a dormi.

4. Îmbrățişările calmează

Pentru ca bebeluşul să doarmă bine în timpul nopții, ai grijă să îl îmbrățişezi cât mai des pe parcursul zilei. În plus, vei avea un copil mai fericit.

5. Vocea tatălui

Dacă bebeluşul este agitat, tatăl îl poate calma. Acesta trebuie să se întindă pe pat şi să aşeze copilul pe pieptul său, odihnindu-şi bărbia pe capul micuțului. În tot acest timp, tatăl trebuie să murmure sau să scoată sunete precum zumzetul albinelor. Vibrațiile îl vor ajuta pe copil să adoarmă.

6. Fii un părinte flexibil

Dacă anumite tehnici au funcționat cu primul copil, nu înseamnă că acestea vor da roade şi în cazul noului bebeluş. Sau dacă o tehnică a dat roade în câteva nopți, nu înseamnă că aceasta va merge de fiecare dată. Fii mereu pregătit pentru adoptarea unor metode noi de hrănire, culcare şi calmare a bebeluşului.

7. Verifică ora de culcare a bebeluşului

Nu ştii dacă îți culci copilul prea târziu sau prea devreme? Decalează ora de somn cu 30 de minute mai devreme sau mai târziu şi vezi care este rezultatul.

8. Învață copilul să adoarmă singur

Dacă nu îți laşi niciodată copilul să adoarmă pe cont propriu, nu te aştepta să învețe acest lucru foarte repede. Treptat va trebui să îl dezveți de prezența ta în intervalul în care trebuie să adoarmă. Desigur, nu este greşit nici dacă vrei să îl legeni în continuare, alegerea îți aparține.

Important este ca mamele să ştie că lunile în care sunt private de somn nu vor dura o eternitate. Bucură-te de această perioadă şi păstrează în suflet momentele petrecute alături de bebeluş!