mamaplus

6 motive pentru care bebelușul tău își scoate limba mai des decât în mod normal

-
//
22.11.2021

Perioada de bebelușie este foarte dulce, dar plină de provocări și tot felul de întrebări. Mămicile sunt atente la fiecare mișcare și scâncet al copilului, iar unele dintre ele s-ar putea să le pună în gardă. Scoaterea repetată a limbii de către bebeluș poate părea un lucru amuzant la prima vedere, însă pentru părinți poate fi un motiv de îngrijorare.  S-ar putea să se întrebe dacă bebelușul a scos limba pentru a-i face să râdă sau se întâmplă ceva mai grav. Haideți să aflăm care sunt de fapt cauzele principale ale acestui reflex la bebeluși.

Este un simplu reflex

La unii copii, scosul limbii este parte din reflexele legate de alăptare. În general, acei bebeluși care își anunță mama că îi este foame prin scoaterea limbii vor înceta să facă acest gest în momentul în care începe să mănânce cu lingurița.

Imită

În jur 2-3 luni, copilul tău vrea să imite. El își observă părinții, frații și surorile și încearcă să le copieze expresiile faciale. Printre gesturile care sunt cel mai ușor de imitat se numără scosul limbii! Pentru a face acest lucru, el nu are nevoie de dinți și nici să vorbească.  Înainte de ați face griji, trebuie să găsești persoana din jurul tău care-și scoate limba și o să știi de unde s-a inspirat cel mic.

Pentru a explora

De cele mai multe ori, când un bebeluș face ceva cu mâinile sau cu fața, este ca el să înțeleagă mai bine funcționarea propriului corp. Așa cum uneori își pune degetele în gură, așa scoate și limba. În unele cazuri, bebelușii scot limba atunci când se concentrează, acesta fiind un lucru normal și nu trebuie să te îngrijorezi.

Disconfort sau durere

Dacă bebelușul tău își scoate limba și vezi pete albe pe ea care arată ca un caș, el cu siguranță simte un disconfort. Aceasta poate fi o infecție cauzată de o ciupercă care, de cele mai multe ori, se rezolvă de la sine în câteva zile, dar dacă îl deranjează foarte tare mai bine este să mergi la medic pentru un tratament.

Nas înfundat

Dacă i se înfundă nasul, copilul poate scoate limba, deoarece respiră prin gură și această poziție îi este confortabilă. Trebuie hidratat foarte bine, deoarece ținerea limbii afară îi va usca gura.

Dureri în gât

Pe de altă parte, bebelușul poate scoate limba și dacă are o faringită sau o altă problemă în gură sau în gât. Pentru a elimina orice suspiciune, mai bine este să consulți medicul.

De asemenea, la copiii cu sindrom Down, limba este uneori mai mare decât la alți bebeluși. Aceasta se numește macroglosie. Dacă bebelușul tău are sindrom Down, este normal ca el să-și scoată limba mai des, fiind mai mare, mai ales după ce cască.