Alăptarea la sîn este arta fiecărei mame, care pe de-o parte trebuie învățată, iar pe de altă parte - este ceea ce se transmite din generație în generație, de la bunică- la mamă, de la mamă- la fiică. Există, însă situații la care nu putem face față fără ajutorul mamelor sau bunicilor noastre. Deaceea, uneori, apelăm la un alt ajutor.
Aș fi vrut ca anume acest articol să fie sprijinul de care aveți nevoie acum. Ce va face ca procesul de alăptare să vă aducă numai emoții pozitive, să-i ofere bebelușului dumneavoastră cea mai bună hrană, atît timp cît va fi optim pentru ambii.
Alăptarea copilului ”la cerere”
Bebelușii vor în repetate rînduri pe zi să mănînce, fără orar de alimentație sau o durată a suptului prestabilit. Adesea nou născuții pot să mănînce chiar și la fiecare 15 min. Acest fapt se întîmplă, nu neapărat din motivul că bebelușii au nevoie atît de des de alimentație, ci pentru că însuși procesul de alimentație la sîn oferă copilului o stare de satisfacție, posibilitatea de a fi alături de mamă, de a-și rezolva micile dar importantele sale sarcini: de a adormi, de a se trezi, de a fi mîngîiat - dacă îi este trist, de a se calma - dacă îl doare ceva, chiar și pentru a-și satisface necesitățile fiziologice.
Anume din aceste motive nu trebuie să limităm copilul în numărul meselor. În cazul cînd copilul cere, nu-l refuzați. Mesele frecvente îi oferă bebelușului o stare de confort. De asemeni, un regim corect de somn și de alimentație îi asigură copilului o creștere corespunzătoare în greutate.
Mesele frecvente oferă mamei posibilitatea de a menține secreția laptelui la un nivel înalt și satisfac cerințele copilului, de asemeni asigură un contact emoțional și tactil al mamei vis-a-vis de bebeluș.
Sursa foto: Fotografiidefamilie
Pozițiile mamei și ale nou-născutului în timpul alăptării la sîn. Poziția confortabilă a mamei în timpul alăptării.
În funcție de confortul și poziția corectă a mamei în momentul alăptării, dar și de poziția copilului la sîn, depind o serie de lucruri.
Poziția corectă a copilului la sîn, confortul mamei:
- Bebelușul va fi așezat pe mînă, fundulețul în palmă, cu capul sprijinit pe ea și întors cu fața spre mamă. Poziția capului trebuie să fie în așa mod, încît nasul sa-i fie în direcția opusă mamelonului, avînd capul ușor înclinat spre spate. Buza de jos și bărbia lui trebuie să atinga sînul, iar nasul să fie liber, permițîndu-i sa respire cu ușurință. Capul bebelușului nu trebuie ținut din zona gîtului, dar în aceleș timp trebuie să se afle în poziție dreaptă. Abdomenul copilului trebuie să fie bine lipit de corpul mamei, iar cu mînuțele s-o poată mîngîia.
- Mama stă așezată ( sau culcată ) într-o poziție cît mai relaxantă, unul în fața celuilalt, confortul fiind asigurat de mai multe perne.
- Copilul nu poate ține pieptul, atunci cînd capul său este întors. În această poziție sugarul ar putea lua superficial sau se va aluneca în jos spre vârful mamelonului în timpul hrănii. Din această cauză pot apărea dureri și leziuni.
- Dacă mama adoptă o poziție corectă, relaxată, laptele va curge mai bine și mai ușor, mama nu va obosi și procesul de alăptare va dura atît timp, cît îi va fi necesar sugarului.
Poziția incorectă a copilului la sîn, disconfortul mamei, mama stă sau e culcată într-o poziție incomodă:
- Sugarul care nu are întregul corp întors spre mamă se va simți îngrijorat la sîn, va flutura din mîini și picioare în încercarea de a se poziționa confortabil.
- Mama care nu va avea o poziție corectă a spatelui, și a mîinilor, va duce la o stare încordată și neconfortabilă în timpul alăptării.
- Sugarul va întîlni dificultăți la apucarea sînului, dacă căpușorul lui va fi ținut dintr-o parte, sau nu va fi în stare de să poziționeze corect mamelonul în guriță.
- Mama va obosi în timpul alăptării bebelușului și va dori încheierea procesului cît mai rapid posibil, ca să se așeze într-o poziție cît mai lejeră, pentru a-și relaxa mîinile și spatele.
- Există posibilitatea ca sugarul să nu beneficieze de cantitatea de lapte necesară datorită poziției incorecte la sîn și datorită faptului că procesul de alăptare se sfîrșește mai devreme decît și-ar fi dorit bebelușul.
Poziția corectă
Așezarea corectă a sugarului – prezintă posibilitatea de a beneficia de cantitatea de lapte suficientă și dorită, îi permite să ia în greutate ( creștere fiziologică ) și să se dezvolte din punct de vedere hormonal.
Poziția corectă pentru mamă – duce la micșorarea riscului de apariție a leziunilor, a mastitei, a mameloane dureroase, durerilor în momentul alăptării, a angorjării sînilor, etc.
Pentru mamă și sugar procesul de alimentație la sîn reprezintă o plăcere.
Cînd vine vorba de poziții pentru alăptare, a te simți confortabil și a-l face pe bebelușul tău să se hrănească ușor sunt cele mai importante lucruri.
Poziția corectă se referă la:
- Bărbia și obrăjorii trebuie să fie lipiți de sîn și umflați, nicidecum trași.
- Năsucul trebuie să fie liber, permițîndu-i să respire cu ușurință.
- Gura larg deschisă.
- Buza de jos și bărbia copilului trebuie să atingă sînul.
- Partea de jos a areolei mamare poate fi vazută mai puțin de sus.
- După alăptare forma mamelonului trebuie să rămînă rotundă.
- Mama, în timpul alăptării nu are senzație de disconfort.
Refuzul folosirii de înlocuitori ai sânului
Atunci cînd copilul dumneavoastră se alimentează la sîn, el învață procesul sugerii la sîn, însă cînd mama folosește bebronul și suzeta el învață să utilizeze aceste tehnici. Principiile de alimentație la sîn, cea de alimentație cu ajutorul beberonului, sau folosirea suzetei sunt diferite. Majoritatea copilașilor deosebesc cu greu pieptul mamei de tetină. Deseori mamele acestor copii se ciocnesc cu faptul că, bebelușii cu greu de adaptează la poziția corectă în timpul alăptării, sau pot chiar să refuze alimentarea la sîn.
Dacă e necesar de a apela la adaosuri, aceasta se face fară a folosi tetina, ci lingurița, seringa, pipeta, cana.
Lipsa apei și a oricăror altor tipuri de lichide pînă la întroducerea alimentelor complementare.
Laptele matern conține 87 la sută apă. Această apă constituie necesarul de lichide și nu îngreunează activitatea rinichilor copilului. Altfel spus, apa din laptele matern se asimilează mai ușor decît orice alt tip de lichide. De aceea, dacă veți alăpta copilul la cerere, puteți sta liniștiți, pentru că copilul va fi îndestulat cu lichide.
Ceaiurile și alte băuturi pe bază de ierburi nu sunt recomandate bebelușilor. Ele inhibă absorbția fierului din organism și cresc riscul dezvoltării anemiei și deficitului de fier.
Orice alt tip de lichide date bebelușului dumneavoastră, în timpul alăptării, pînă la administrarea adaosurilor, pot provoca disfuncția rinichilor sugarului și pot avea un impact negativ asupra creșterii în greutate.
Durata suptului este proprie fiecărui copil.
Durata suptului, dar și mărimea sînilor nu sunt concludente. Fiecare mamă, în particular, dobîndește lapte cu viteză diferită. În nici un caz nu întrerupeți copilul din procesul de supt doar pentru că a trecut mai mult de 20 de minute de cînd suge sau pentru că primul copil al dumeavoastră, sau copilul prietenei dumneavoastre, mînca într-un timp mai scurt. Sugarul va lăsa sînul atunci cînd se va simți sătul.
Spre sfîrșitul alimentarii cu sîn a bebelușului, cînd pieptul îl simțiți gol, iar bebelușul parcă a adormit, este foarte important ca în acel moment să nu întrerupeți alăptarea, deoarece anume spre sfîrșit laptele e mai gras. Din acest lapte gras copii cresc în greutate,acest lapte le asigură doza necesară de calorii.
Alăptarea nocturnă.
Pentru copil alăptarea de succes este necesară nu numai pe timp de zi, dar de asemenea și pe timp de noapte . Noaptea, cînd mama se relaxează, laptele este produs într-o cantitate mai mare, curge mai rapid, se produce prolactina și se eliberează oxitocina mai bine decît ziua. Astfel, alăptînd pe timpul nopții vă asigurați cu lapte pentru ziua următoare.
De asemenea, alăptarea nocturnă este importantă și pentru bebeluș. Majoritatea copiilor sug de 2-3 ori pe noapte. Aceste mese pe timp de noapte duc la adaosul în greutate și la un somn liniștit. Bebelușii au marea îndemînare de a suge fără a se trezi. Acest fapt ajută bebelușilor, dar și mamei să se odihnească, să doarmă, indiferent dacă copilul suge.
Cazurile în care se apelează la suplimentele adiționale alăptării sau înlocuirea completă a alimentației cu sîn.
În cazul alăptării ” la cerere ” nu este necesar de apela la adaosuri, nici înainte și nici după masă. Fluxul de lapte este atît cît e necesar sugarului. Mama, care în mod regulat, purcede la stoarcerea laptelui după alăptare, în urma acestui proces poate surveni secreția excesivă de lapte (hiperlactația ).
Evitarea cântăririi bebelușilor în repetate rînduri.
Un copil sănătos poate fi cîntărit nu mai des decît o dată în săptămînă. Adesea măsurarea grutății arată un tablou neobiectiv și provoacă o stare de neliniște pentru mama copilului. Multe mămici, aflînd că bebelușul lor a adăugat astăzi mai puțin ca ieri ( în cazul cîntăririi zilnice ) își fac griji crezînd că bebelușul rămîne flămînd, apelînd astfel la adaosuri. Însă, în majoritatea cazurilor adaosurile nu sunt necesare. În diverse zile copii sug diferit și adaugă, respectiv, diferit. Prin urmare, dacă copilul este cîntărit la un interval mai mare de timp ( saptămînă / lună ) oferă o imagine mai reală. În parametrii minimi un bebeluș de pînă la 6 luni adaugă în medie – 500 g
Alăptarea în exclusivitate în primele 6 luni de viață ale sugarului.
Pentru creșterea optimă a copiilor, dezvoltarea și starea de sănătate perfectă a sugarilor, OMS recomandă mamelor din lumea întreagă să recurgă la alimentația la sîn cel puțin în primele șase luni de viață ale bebelușilor. După această vîrstă este chiar necesar să faceți apel la adaosuri nutritive, totodată continuați alăptarea copilului pînă la vîrsta de doi ani, sau chiar mai mult.
În cazul în care, în mod nejustificat înainte 6 luni se dă copilului adaosuri nutritive, crește riscul de infecții gastrointestinale, care pot afecta greutatea copilului, precum și frecvența alăptării.
Alina Șmurun, consultant în alăptare