Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 5

Poate încă nu ai simptome de sarcină, însă dacă îți faci un test, cu siguranță arată 2 liniuțe, iar în corpul tău au loc schimbări importante, fătul crescând pe zi ce trece. În săptămâna a 5-a, acesta este format din trei straturi – ectoderm, mesoderm și endoderm,  care ulterior se vor transforma în organe și țesuturi.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Bebelușul tău seamănă cu un mormoloc. În această săptămână, începe să se dezvolte tubul neural. Mai târziu, din stratul ectoderm, se vor forma creierul, măduva spinării, nervii, dar și părul, unghiile, glandele mamare, cele sudoripare și smalțul dinților.

Din țesutul mijlociu, numit mesoderm, se vor forma inima, sistemul circular, dar și mușchii, cartilagiile, oasele și țesuturile subcutanate. Iar intestinele, sistemul urinar, tiroida, ficatul și pancreasul vor apărea din endoderm.

Acum, încep să funcționeze placenta primitivă și cordonul ombilical, care eliberează nutrienți și oxigen către bebeluș.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

În săptămâna a 5-a, multe mămici simt o stare de anxietate și au un amestec de trăiri contradictorii. Dacă ai motive de îngrijorare referitor la sarcină, discută cu partenerul de viață.

De asemenea, din cauza grețurilor și a oboselii, poți să nu mai faci față efortului fizic de până acum. Așa că, ar fi bines ă te relaxezi și să te odihnești mai mult.

Ce trebuie să faci în săptămâna a 5-a de sarcină?

Dacă încă nu ai contactat un medic, e timpul să o faci. Pregătește toate întrebările care te frământă și fă-ți o programare. Amintește-ți care este prima zi a ultimei menstruații, va trebui să  notezi această dată cu roșu în calendar. Analizează istoricul medical al familiei tale, medicul va trebui să știe dacă au existat boli cronice sau anomalii genetice în familia ta sau a partenerului.

Sfaturi utile:

Pentru a confirma sută la sută sarcina, este necesar să-ți faci două teste, întrucât faptul că menstruația poate lipsi în primele 5 săptămâni poate fi un semn că ești deja gravidă. Nu uita că este important să-ți știi perioada de ovulație, pentru a nu exista riscul unui rezultat fals. Din momentul în care ai aflat că ești însărcinată, fie printr-un test, fie printr-un control ginecologic, notează-ți prima zi a ultimului ciclu menstrual, pentru a calcula cele 9 luni de sarcină și data nașterii.

Ai primit vestea cea mare? Iată ce lucruri trebuie planificate:

Indiferent de felul în care te schimbi, trebuie să ții cont de importanța menținerii unui stil de viață echilibrat şi sănătos, care să asigure protecție ție și bebelușului tău.

În calitate de viitoare mămică, este necesar să mergi periodic la control, să discuți cu medicul tău și, bineînțeles, să ai încredere în el. La fel, trebuie să permiți familiei și prietenilor apropiați să-ți fie alături în această perioadă.

Pentru că sistemul nervos al embrionului este în formare, ar fi bine să consume alimente bogate în acid folic, cum ar fi legumele verzi, fasolea și cerealele.

Plimbările și exercițiile fizice ușoare te vor ajuta să te menții în formă și să-ți antrenezi mușchii pentru naștere.

Consumă alimente bogate în vitamine, proteine și minerale, pentru o bună funcționare a organismului.

...