Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 4

Embrionul are dimensiunea unei semințe de mac și este format din două straturi: epiblast și hipoblast. În următoarele 10 săptămâni, organele bebelușului tău se vor dezvolta constant și vor începe să funcționeze, de aceea trebuie să ai mare grijă atât de tine, cât și de el, odihnindu-te suficient, consumând alimente sănătoase și făcând mișcare la aer curat.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Apar sacul amniotic ce va găzdui embrionul, fluidul amniotic și sacul vitelin, ce produce celulele roșii ale sângelui și ajută la transmiterea substanțelor nutritive la bebeluș până când placenta este pregătită să îndeplinească această funcție.

Din partea externă a embrionului se va dezvolta tubul neural, precursorul sistemului nervos, al creierului, măduvei și nervilor; din partea mijlocie a embrionului se vor forma inima și sistemul circulator, iar din partea internă, plămânii, sistemul digestiv și ficatul.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Corpul tău deja începe să sufere câteva modificări. Acesta produce mai mult sânge, pentru a asigura fătul cu oxigen și substanțe nutritive. De asemenea, mucoasa care căptușește uterul se îngroașă, iar vasele de sânge din interior încep să se mărească pentru a hrăni fătul. Colul uterin începe să se înmoaie și să își schimbe culoarea.

Simptome:

  • Sânii încep să doară, devin mai tensionați, sensibili și umflați
  • Poți avea forme mai ușoare sau mai severe de greață
  • Te-ai putea confrunta cu balonarea
  • De asemenea, ai putea avea crampe moderate

Sfaturi utile:

O femeie gravidă în 4 săptămâni poate suferi schimbări de dispoziție, fie anxietate, fie entuziasm. Dacă te afli la prima sarcină, să știi că dispoziția proastă poate fi mult mai mare, dar cu somn suficient și relaxare, această stare se poate îmbunătăți. 

În cazul în care iei produse medicamentoase, pe bază de rețetă sau nu, trebuie să te consulți cu medicul tău. El îți va răspunde la orice întrebare și te va sfătui tot ce trebuie să faci sau, dimpotrivă, să nu faci în sarcină. Poți lua multivitamine sau vitamine prenatale care conțin 400 de micrograme de acid folic. 

Sarcina e o perioadă în care trebuie să te bucuri din plin de tot ce ți se întâmplă. Fii informată corect de tot ce implică, din punct de vedere medical, o sarcină. 

  • Consumă mai multă apă, pentru a îmbunătăți circulația.
  • Evită băuturile carbogazoase și cele care conțin cofeină.
  • Alimentează-te sănătos și fă mișcare.
  • Evită băile fierbinți și de lungă durată.
  • Deja îți poți face testul de sarcină, cu siguranță va arăta 2 liniuțe.
  • Ai grijă de tenul tău prin aplicarea unor creme potrivite pentru sarcină.
  • Nu uita să-ți faci o programare la medicul ginecolog.
...