Cea mai frumoasă femeie este, desigur, femeia care așteaptă un copil, pentru că se află în fața unei minuni. Graviditatea și nașterea este principala taină a vieții femeii. Și în această perioadă ne dorim ca atât fața, cât și corpul, care se află în continuă schimbare, să rămână frumoase. O îngrijire medicală și cosmetologică specială va sublinia situația dumneavoastră – dar trebuie să știți ce proceduri puteți face acum și pe care trebuie să le amânați.

Sarcina și frumusețea: avem grijă de față și de corp

Îngrijirea părului

Un păr sănătos este o podoabă pentru orice femeie. Vă puteți permite orice tunsori și coafuri, inclusiv cu foarfeca fierbinte. Tunsoarea cu foarfece fierbinte împiedică despicarea firelor pe o perioadă lungă de timp. De aceea nu veți mai fi nevoită să vă împrospătați tunsoarea atât de des. Această economie de timp vă va fi foarte utilă după nașterea micuțului. Puteți uita și de problema atât de controversată privind vopsirea părului. Nu există nici o contraindicație pentru vopsire, dar trebuie să aveți în vedere că uneori rezultatul se poate deosebi de cel dorit, adică o altă culoare sau o vopsire neuniformă, din cauza sistemului de protecție mai activ. Din această cauză, informați obligatoriu coafeza despre starea dumneavoastră. În acest caz ea va putea alege produse cu agent de colorare mai slab sau care se spală ușor. Și folosiți în mod obligatoriu șampoane speciale și balsamuri pentru păr vopsit.

Ne gândim și la frumusețea unghiilor...

Să aveți grijă de unghii, în perioada sarcinii, este permis și necesar. Însă deseori viitoarele mămici se confruntă cu problema fragilității unghiilor. Cauza este deficitul de microelemente (de exemplu, calciu) și vitamine (C, D). Desigur, trebuie să consultați medicul, este posibil ca el să vă recomande complexe de vitamine concepute special pentru femeile gravide și cele care alăptează. Serviciile cosmetologice moderne propun soluționarea acestei probleme cu ajutorul unghiilor false. Acestea se realizează cu ajutorul unor compuși chimici speciali – gel sau acril. Gelul poate fi monofazic, bifazic sau trifazic. Prin faze se înțelege straturile necesare pentru obținerea rezultatului optim. Prima fază asigură o adeziune bună a materialului artificial pe unghie. A doua presupune modelarea formei unghiei. Cea de-a treia – fixarea gelului și conferirea unei suprafețe netede și strălucitoare. Gelul monofazic este compusul care le cuprinde pe toate cele trei faze. Cât privește modelarea trifazică, aceasta presupune trei geluri diferite pentru cele trei etape. Diferența de folosire constă în tehnica modelării. Modelarea unghiilor cu gel durează aproximativ 2-3 ore.

Acrilul, un material apropiat de gel, face parte din familia acrilatelor. Dar el are alte proprietăți fizice: stratul de acril se usucă singur, fără a fi nevoie de lampă UV. Acrilul, fiind un material tare, ține unghia, nu îi permite să se îndoaie și o ține în poziția corectă. Însă în timpul sarcinii, este mai bine să renunțați la acril. Acesta are un miros chimic foarte puternic, iar corectarea unghiilor cu acril presupune pilirea acestora, în urma căreia rezultă multe părticele minuscule, aproape că praf. În timpul sarcinii este mai bine să nu inhalați acest aer.

Sarcina și frumusețea: avem grijă de față și de corp

Atenție!

În timpul sarcinii procedurile serioase de salon pentru îngrijirea feței vă sunt deocamdată interzise. Nu se recomandă nici procedurile la aparate (microcurenți, curățare cu vacuum, proceduri cu laser), injectările, machiajul tatuat. Limitați-vă la măștile hidratante, curățarea clasică manuală, aromoterapie.

Frecventarea saloanelor de înfrumusețare presupune încă o procedură cosmetologică, de care nu trebuie să uitați nici în timpul sarcinii – depilarea. Sau epilarea? Epilarea este o metodă fizică, care presupune acționarea, prin intermediul curentului electric, al laserului, fotonilor de lumină, asupra folicului de păr și îl distruge. Această metodă previne apariția unui nou fir de păr. Depilarea presupune îndepărtarea părții vizibile a firului de păr, fără a distruge foliculul de păr și rădăcina acestuia. Nu există contraindicații speciale pentru procedura de depilare în cazul femeilor gravide. Trebuie doar să alegeți corect metoda și specialistul care va efectua procedura. Sunt contraindicate doar electroepilarea, epilarea foto și cu laser din cauza multitudinii de efecte adverse (de la durere acută până la pigmentare posttraumatică). Cea mai ușoară metodă este depilarea cu ceară, care trebuie efectuată în condiții de salon. Dacă procedura este efectuată corect, cu respectarea tuturor regulilor, nu vor exista probleme. Dacă efectuați această procedură regulat, foliculii de păr sunt deja slăbiți și se îndepărtează ușor. O ședință repetată în acest caz va fi necesară peste 1,5-2 luni.

Sarcina și frumusețea: avem grijă de față și de corp

Visurile despre soare

În orice timp al anului, toate gravidele își doresc să se scalde în razele soarelui. Sub acțiunea razelor UV se activizează sintetizarea vitaminei D, necesare organismului pentru formarea și absorbția calciului și fosforului – elemente necesare pentru întărirea oaselor. Se activizează și procesele de respirație, schimbul de substanțe, circulația sangvină.

Soarele ne dăruiește bună dispoziție și ne ajută în lupta cu depresiile și stresurilor. Iarna, o alternativă pentru soare sunt solariile. Însă în perioada sarcinii, trebuie să renunțați categoric la frecventarea solarului, din cauza transformărilor hormonale la nivel de organism: în această perioadă există o probabilitate mare de apariție a petelor pigmentare. Bronzatul în solariu este nerecomandată și în următoarele cazuri:

  • boli ginecologice;
  • disfuncționalități ale sistemului endocrin (patologiile glandei tiroide);
  • predispoziție genetică pentru cancerul de piele;
  • tumori benigne și maligne de diversă etiologie;
  • unele boli de piele (la indicația medicului).

Vara, timpul petrecut la soare trebuie limitat la 20 de minute. Folosiți, în mod obligatoriu, creme cu factor de protecție de cel puțin 25 SPF.

Sarcina și frumusețea: avem grijă de față și de corp

Pentru iubitoarele de „fierbinte”

Vom vorbi, desigur, despre saună. După unele informații, în Rusia exista o tradiție de a naște copiii în saună. Din punct de vedere bacteriologic, sauna este un spațiu steril, aici există întotdeauna multă apă caldă, precum și condiții propice atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. Frecventarea corectă a saunei în timpul sarcinii facilitează nașterea și reduce durata travaliului. Aceasta se datorează relaxării psihice, reducerii încordării musculare, sporirii elasticității ligamentelor, influenței pozitive a saunei asupra sistemului nervos. Aceasta atenuează durerile de cap, reduce oboseala, starea de iritare și tulburările nervoase. În aproximativ 80% de cazuri, la mamele care alăptează și care frecventează în mod regulat sauna are loc sporirea lactației. Dar frecventarea saunei atât în timpul sarcinii, cât și după naștere se permite doar cu acordul medicului. Sauna este contraindicată în timpul bolilor inflamatori acute însoțite de febră, în caz de hipertonie, astm bronșitic, epilepsie, boli oncologice, complicații ale sarcinilor și varice, foarte des întâlnită la gravide.

Forme frumoase

Un corp frumos în timpul sarcinii nu presupune doar un bronz uniform și o piele netedă. Este vorba și despre forme frumoase, de aceea trebuie să avem grijă de greutate și să ne menținem tonusul muscular. Totuși, vom fi nevoite să renunțăm la fitnessul obișnuit – este mai bine să urmăm programe speciale pentru viitoarele mămici. Acestea trebuie urmate doar în centre speciale de pregătire pentru naștere. Acolo vi se va propune și gimnastică adaptată situației dumneavoastră, și aqua aerobică, și yoga, ba chiar și dans din buric. Nu trebuie neglijat nici masajul. Și acesta este recomandat în timpul sarcinii, doar că după un program special. Practicile tradiționale de masaj nu sunt potrivite în această perioadă. Masajul pentru gravide se deosebește de cel clasic prin faptul că aici sunt folosite mișcările mai fine, de relaxare, mai puțin energice. Un masaj efectuat corect ajută la îmbunătățirea stării de sănătate și a stării de spirit. Fricțiunile cu uleiuri naturale, bogate în vitamine și microelemente (de măsline, de susan) este folositor la orice termene ale sarcinii. Utilizarea uleiurilor naturale sporește elasticitatea pereților vaselor sangvine și fermitatea pielii.

Sarcina și frumusețea: avem grijă de față și de corp

O cură de masaj vă va ajuta să uitați de o serie întreagă de senzații neplăcute:

  • va reduce durerile de spate, picioare și din zona lombară;
  • va scădea riscul de varice;
  • va preveni apariția vergeturilor;
  • va îmbunătăți circulația sângelui și a limfei;
  • va stimula funcționarea intestinului;
  • va reduce riscul acumulării de kilograme în plus;
  • va îndepărta edemele;
  • va spori elasticitatea pielii;
  • va îmbunătăți somnul;
  • va îndepărta depresiile și iritabilitatea;
  • vă va pregăti pentru naștere;
  • vă va ajuta în perioada postpartum.

Medicul ginecolog-obstetrician vă poate interzice, în cazuri motivate, masajul. Alte contraindicații sunt infecțiile de orice natură, hipertonia de gradul 2 și 3, astmul sever, epilepsia, primul trimestru de sarcină.

Totodată, trebuie să uitați pentru o vreme și de unele tipuri de masaj foarte în vogă acum: thailandez, anticelulitic, virbomasaj etc.