Încă din cele mai vechi timpuri, mamele își adormeau copii legănându-i minute în șir în brațe sau în leagăne. Odată cu dezvoltarea științei, legănatul copiilor a început să trezească anumite controverse, mai ales în lumea medicală. Astăzi, această modalitate de adormire a copilului, are atât susținători cât și critici. În articolul de mai jos vom încerca să clarificăm lucrurile și să vă spunem cum adormim copilul corect legănându-l astfel încât, să nu-i provocăm vreun rău pe viitor.
Legănatul copiilor: Pro și Contra
Aflându-se nouă luni în burta mamei, fătul plutea în lichidul amniotic, și era balansat ușor de pașii mamei. Prin urmare, susținătorii legănatului afirmă că această metodă este una firească pentru a calma copilul și de a-l adormi. În timpul legănatului are loc întărirea aparatului vestibular al micuțului și sincronizate activității organelor interne. Fiind în strânsă legătură cu mama lui, copilul se simte confortabil și în siguranță, lucru foarte important la această vârstă timpurie.
Răspunzând la întrebarea: "trebuie sau nu legănat copilul?" criticii sunt foarte categorici. Potrivit acestora, legănatul activ al copilului duce adesea la leșin, fapt deseori confundat de părinți cu un somn adânc. Copilul se obișnuiește cu acest mod de a adormi, și în viitor îi va fi foarte dificil să adoarmă altfel (când copilul adoarme numai în brațele mamei, se trezește atunci când este pus în pătuț). Există o presupunere (nu este dovedit științific), conform căreia legănatul poate deveni o platformă pentru formarea viitoarelor vicii, cum ar fi: pasiunea pentru sporturile extreme, alcool și fumat.
Începând cu primele săptămâni de viață a micuțului, părinții trebuie să hotărască dacă vor merge pe mâna legănatului sau nu, pornind de la comportamentul și temperamentul copilului. Dacă instinctul parental vă spune ca legănatul poate dăuna copilului dvs. încercați alte modalități de a-l adormi, iar dacă copilul dvs. este neliniștit și ușor excitabil, probabil, un legănat ușor este modul perfect pentru a-l dormi.
Se poate totuși să ne legănăm copilul? Iată mai jos câteva păreri
Cum să-ți legeni micuțul corect
Puteți legăna copilul stând pe un scaun sau plimbându-vă prin casă, legănându-l într-un ritm lent. Cărucioarele sau leagănele cu amortizatoare speciale, sunt perfecte pentru legănarea micuțului. Dacă aveți acasă un fotoliu balansoar poate fi folosit și acesta.
Atunci când legănați copilul, îngânați-i un cântece de leagăn sau porniți o muzică de relaxare. Acompaniamentul muzical poate fi o alternativă bună mai ales atunci când vrei să-ți înveți copilul să adoarmă de unul singur. Mișcările pe care le faceți atunci când îl legănați trebuie să fie lente, sunt excluse mișcările bruște într-un ritm alert, fie în brațe sau în cărucior, acestea pot duce la leșin și chiar leziuni a coloanei vertebrale.
Nu trebuie să omitem nici slingurile. Cea mai bună opțiune pentru nou-născuți sunt slingurile reglabile cu inele. Ocupate cu treburile casnice, multe mame nici nu observă când micuțul lor adoarme, legănat fiind de pașii ei.
Până la ce vârstă legănăm micuțul?
Se consideră că un copil poate fi legănat până la vârsta de 1 an, timp în care copilul a deprins deja un regim de alimentație și de somn. Medicii pediatri susțin că, copii sub un an nu este necesar să respecte cu strictețe un anume regim.
Îndeplinirea zilnică a anumitor “ritualuri” înainte de somn, cum ar fi: băița, un masaj ușor, citirea unei povești îl vor deprinde pe micuț treptat-treptat să învețe să adoarmă de unul singur.
Iată un truc cum poate fi adormit un copil în doar 40 de secunde: