În prezent, conform recomandărilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății), pentru a evita scăderea nivelului de fier în sangele nou-născuților, obstetricienii din întreaga lume, întârzie câteva clipe secţionarea cordonului ombilical al nou-născutului. Conform acestei practici, nou-născutul trebuie ținut timp de 2-3 minute, la nivelul pelvisului mamei.
Recomandările OMS privind regulile de tăiere a cordonului ombilical au fost elabotrate acum 35 de ani. Potrivit acestora, secţionarea cordonului ombilical trebuie efectuată după 2-3 minute de la naşterea copilului. Astfel, corpul nou-născutului primește o cantitate suplimentară de sânge (aproximativ 100 ml), fapt care ajută la prevenirea anemiei la sugari.
Această procedură, însă, nu este tocmai una comodă, deoarece în timpul secționării cordonului ombilical, nou-născutul (conform regulilor), trebuie ținut la nivelul pelvisului mamei, motiv pentru care mulți obstetricieni nu respectă recomandările OMS.
Un alt dezavantaj al acestei tactici este și faptul că se întârzie primul contact al nou-născutului cu mama, ceea ce nu este tocmai de dorit.
Oamenii de știință din Argentina au descoperit că, dacă nou-născutul, este pus pe pieptul sau burtica proaspetei mămici pentru 2-3 minute, fără ca să fie secționat cordonul ombilical, cantitatea de sânge pe care copilul o va primi va fi mai mică decât, dacă, se practică metoda menționată mai sus.
Aceștia au făcut un experiment în care 197 de nou-născuți, până la secționarea cordonului ombilical au fost ținuți la nivelul pelvisului mamei, iar alții 194 au fost puși pe burta sau pe pieptul mamei fără să li se fi tăiat cordonul. Rezultatul acestui experiment a denotat că, între cele două grupuri, diferența între cantitatea de sânge care a survenit în organismul nou-născuților din placenta, a fost destul de mică.