mamaplus

În curând începe școala: În atelierele de croitorie se muncește cu spor

-
//
29.08.2024

Au mai rămas câteva zile până la noul an școlar, iar în ateliere se muncește cu spor. Croitorii pregătesc uniformele școlare și spun că, în acest an, au avut mai multe comenzi. În Republica Moldova sunt școli ce au stabilit un dress-code pentru elevi, iar autoritățile susțin că astfel copiii reușesc să-și concentreze atenția pe reușitele școlare și este evitată discriminarea.

mamaplus

În acest an, croitorii au creat uniforme școlare în diverse nuanțe și au ales să le ofere puțină originalitate cu ajutorul unor ornamente, transmite tvrmoldova.md.

„Am realizat aproximativ 2.000 de unități, ne-am străduit să le facem în timp util împreună cu echipa. Au rămas acei copii care au fost în vacanțe, au fost în deplasări și acum, în ultimele zile, se pregătesc și ei de școală. Noi am alocat două luni de zile pentru acest volum de lucru, iar prețurile sunt de la 200 de lei până la 800 de lei per uniformă”, a declarat administratorul unui croitorii, Pelaghea Țîpu.

„Anul acesta o să merg în clasa I-a. – Și văd că ai și o uniformă... – Fustiță, sarafan, bluziță.”

Printre instituțiile de învățământ care au stabilit un stil vestimentar pentru toți elevii este și Liceul Aristotel din Chișinău.

„Noi ne-am dorit foarte mult ca ei să nu atragă atât de multă atenție la cum sunt îmbrăcați sau cât costă hainele, dar să ne orientăm spre cunoștințe, spre performanțe academice. Pe parcursul anilor au fost câteva schimbări, au venit copiii cu anumite propuneri, ca să fie introduse și maiouri pollo ca să le fie mai comod. Anul acesta s-a luat o decizie ca elevii să nu aibă doar culoarea albastră... ci și culoare neagră, albă”, a declarat directorul liceului, Pavel Cerbușcă.

Primele uniforme școlare au apărut în urmă cu 500 de ani, în Anglia. În acest an, indiferent de uniforme, școala începe pentru unii pe 1 septembrie, pentru alții pe 2 septembrie.