mamaplus

Reacția Rusiei după atacul cu rachete ce a lovit cel mai mare spital de copii din Ucraina

-
//
09.07.2024

Ministerul rus al apărării a denunțat ceea ce el descrie drept „isterii ale regimului de la Kiev” după ce imagini dramatice apărute pe rețelele de socializare arată că spitalul Okhmatdyt din Kiev, cel mai mare spital pentru copii din Ucraina, a fost lovit luni de cel puțin o rachetă, relatează TASS citat de hotnews.ro.

mamaplus

„Declarațiile reprezentanților regimului de la Kiev cu privire la presupusa lovitură deliberată cu rachete de către Rusia asupra țintelor civile sunt absolut neadevărate”, notează un comunicat publicat luni după-amiaza de ministerul rus al apărării.

„Numeroase fotografii și înregistrări video de la Kiev confirmă în mod clar faptul că [spitalul] a fost distrus din cauza căderii unei rachete de apărare aeriană ucraineană lansată de un sistem de apărare antiaeriană din oraș”, continuă același comunicat.

Ministerul rus al apărării susține de asemenea că „isterii similare ale regimului de la Kiev au loc de câțiva ani și de fiecare dată în ajunul următoarei întâlniri (summit) a patronilor lor din NATO”. 

Reacția Rusiei vine după ce autoritățile ucrainene, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au acuzat că lovitura aeriană masivă lansată luni asupra Kievului a lovit ținte civile și a dus la moartea a cel puțin 7 oameni și la rănirea a peste 25 de persoane.

Zelenski acuză Rusia că nu poate pretinde că nu știe unde zboară rachetele sale

„Spitalul de copii Okhmatdyt din Kiev. Unul dintre cele mai importante spitale de copii nu numai din Ucraina, ci și din Europa. Okhmatdyt a salvat și vindecat mii de copii”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

„Acum că spitalul a fost avariat de un atac rusesc, sunt oameni sub dărâmături, iar numărul exact al victimelor este încă necunoscut. Chiar acum, toată lumea ajută la îndepărtarea dărâmăturilor – medici și oameni obișnuiți”, a anunțat liderul de la Kiev.

„Rusia nu poate pretinde că nu știe unde zboară rachetele sale și trebuie să fie trasă la răspundere pentru toate crimele sale. Împotriva oamenilor, împotriva copiilor, împotriva umanității în general. Este foarte important ca lumea să nu rămână tăcută acum și ca toată lumea să vadă cine este și ce face Rusia”, a mai notat el într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare „X”.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus că atacul asupra capitalei a fost unul dintre cele mai puternice de până acum și că principalul spital pentru copii al orașului, cel mai mare din Ucraina, a fost avariat în timpul atacului.

Imagini și înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare au surprins cum părinți cu copii în brațe au ieșit în stradă, amețiți de șoc și plângând.

Unii dintre copii au continuat tratamentul în stradă înainte să fie posibilă trimiterea lor la alte spitale, a declarat Klitschko.

Kremlinul, ministerul rus al apărării, ministerul rus al afacerilor externe și înalți oficiali de la Moscova au negat constant de la începerea invaziei că forțele țării au lovit ținte civile din Ucraina, în pofida dovezilor de multe ori copleșitoare în acest sens.