În ultima perioadă crește numărul de incidente cu implicarea copiilor, în urma cărora aceștia ajung la spital, atenționează Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).
În după-amiaza zilei de 19 iunie, un băiat de 14 ani din raionul Călărași s-a electrocutat după ce s-a scăldat într-o cadă în spatele casei și a pus mâna udă la priză, transmite Știri.md.
Sora lui a observat acest lucru, a stins contorul de lumină și a alertat părinții. Ambulanța a intervenit la fața locului și a transportat băiatul la spital.
Tot în acea zi, un copil de nouă ani s-a ales cu un traumatism abdominal după ce a căzut dintr-un copac, de la înălțimea de 2,5 metri. Acesta a fost adus la spital de către părinții lui. Ulterior, copilul în stare gravă a fost dus la Spitalul Clinic Municipal Bălți.
Pe data de 20 iunie, la ora 16:00, un minor de 11 ani din raionul Ocnița a ajuns la spital în stare gravă, după ce a fost lovit de un cal.
S-a constatat că el se afla în preajma casei când a fost lovit de cal în regiunea temporală a capului.
„În urma incidentului, copilul s-a ales cu traumatism cranio-cerebral grav și a fost transportat de urgență de echipa PAMU Chiperceni din cadrul SAMU Orhei la spital”, notează CNAMUP.
Tot pe data de 20 iunie, în raionul Strășeni, un adolescent de 14 ani a fost mușcat de un șarpe care s-a dovedit a fi viperă.
Minorul se afla pe câmp când a văzut șarpele pe care a vrut să-l prindă ca să se joace. Astfel, șarpele l-a mușcat de degetul mâinii stângi. Rudele au chemat ambulanța, care i-a acordat primul ajutor medical, iar copilul a fost transportat la IMSP Spitalul Raional Strășeni. Ulterior, prin intermediul altei echipe AMU, a fost transportat la IMSP Institutul Mamei și Copilului.
„Siguranța copiilor este responsabilitatea atât a adulților, cât și a tuturor membrilor societății. Conștientizând riscurile, vom putea proteja copiii de ele, evitând situațiile de urgență. Pentru a minimaliza astfel de incidente și consecințe grave, echipa IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă părinții să manifeste mai multă responsabilitate în supravegherea copiilor, mai ales în perioada vacanței de vară. Astfel, puteți evita tragediile și vă puteți bucura în continuare de zâmbetele lor și de liniștea familiei dumneavoastră”, îndeamnă CNAMUP.