mamaplus

Oamenii de știință au descoperit efecte secundare ciudate la femei, după naștere

-
//
15.09.2023

După naștere, femeile văd fețe în obiecte mai des decât alte persoane. Coautorul studiului, Dr. Jessica Tobert, de la Facultatea de Psihologie a Universității din Queensland, a spus că rezultatele au fost o surpriză.

mamaplus

Femeile postpartum au mai multe șanse decât femeile însărcinate să raporteze „iluzia pareidoliei”, au anunțat oamenii de știință de la Universitatea din Queensland, transmite adevarul.ro.

Pareidolia este tendința de a interpreta un stimul vag ca fiind ceva cunoscut de observator, cum ar fi formele ce apar în nori, fețele ce par a apărea în obiecte neînsuflețite sau modele abstracte, sau auzirea de mesaje ascunse în muzică.

Iluzia pareidoliei feței este aceea de a vedea fețe în obiectele de zi cu zi. Această iluzie este normală, dar unii oameni o experimentează mai mult decât alții.

Potrivit Newsweek , 400 de femei au participat la studiu. Acestea au fost împărțite în trei grupuri: femei care așteptau să nască, femei care au născut în ultimele 12 luni și cele care nu erau însărcinate sau în perioada postpartum. Experții au explicat că creierul uman caută automat chipuri în orice. Pareidolia facială apare atunci când creierul aplică aceleași funcții cognitive obiectelor care sunt folosite pentru a recunoaște fețele umane reale.

Rezultatele au arătat că femeile postpartum au văzut fețele în obiecte aleatorii mai des decât celelalte. Oamenii de știință cred că acest lucru sugerează o legătură între recunoașterea facială și modificările nivelurilor hormonale în timpul sarcinii și după naștere.

Coautorul studiului, Dr. Jessica Tobert, de la Facultatea de Psihologie a Universității din Queensland, a spus că rezultatele au fost o surpriză. Experții au presupus că acest lucru se datorează unui nivel crescut de oxitocină. Acest hormon este asociat cu nașterea, alăptarea și alte comportamente materne care pot duce la o susceptibilitate crescută la pareidolie.

„Aceasta este prima dovadă științifică că susceptibilitatea la pareidolie poate fi diferită în diferite etape ale vieții. Acesta este un indiciu puternic că trebuie să înțelegem mai bine cum hormonii, inclusiv oxitocina, ne schimbă capacitatea de a recunoaște fețele”, au concluzionat oamenii de știință.

Close menu