Guvernul va acoperi costul integral al 25% din numărul total de bilete în taberele de odihnă pentru copii, iar restul biletelor vor fi comercializate cu o reducere de 80%.
Foile gratuite vor fi distribuite copiilor aflați în dificultate, celor orfani, din familii defavorizate și celor din familii cu mulți copii.
De asemenea, de odihnă gratuită în taberele de vară vor beneficia copiii cu dizabilități, copiii veteranilor de război, copiii refugiați, precum și elevii care au obținut performanțe la studii sau sunt învingători la olimpiadele școlare și extrașcolare. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o hotărâre cu privire la organizarea odihnei pentru copii și adolescenți în sezonul estival 2023.
Actul normativ stabilește că lucrările de pregătire a taberelor pentru sezonul estival urmează să fie finalizate până la 29 mai 2023, în timp ce pentru taberele cu sejur de zi termenul stabilit pentru a putea primi copiii este 1 iunie.
„Ministerul Educației și Cercetării va procura 539 de bilete pentru elevii din școlile din regiunile de est ale Republicii Moldova și orașul Bender, subordonate ministerului. Totodată, ministerul va asigura instruirea responsabililor din cadrul organelor locale de specialitate în domeniul învățământului în vederea organizării odihnei de vară a copiilor, precum și va monitoriza procesul educațional desfășurat în taberele de odihnă”, a precizat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.
Pentru a putea beneficia de un bilet într-o tabără de odihnă, părinții/reprezentanții legali ai copiilor se vor adresa autorității publice locale de nivelul al doilea (la organele locale de specialitate în domeniul învățământului sau direcțiile de asistență socială), după caz, instituțiilor de învățământ.
În sezonul estival 2023 se preconizează să fie organizate circa 40 de tabere cu sejur continuu și 60 de tabere cu sejur de zi, de serviciile cărora vor beneficia aproximativ 40 mii de copii și adolescenți. Costurile estimative pentru o zi în taberele de odihnă, finanțate din bugetul de stat, variază între 278 și 354 lei, în timp ce în taberele sportive pentru copii și juniori acest normativ va constitui circa 420 de lei.
Finanţarea taberelor se va efectua din bugetul de stat, din sumele plătite de părinţi şi din resursele alocate de agenții economici. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocate 113.573, 5 mii lei. Activitatea taberelor de odihnă va începe în prima decadă a lunii iunie şi se va încheia pe 25 august.
Lista taberelor de odihnă care vor activa în sezonul estival 2023, organizate de către autoritățile publice locale de nivelul al doilea, va fi publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei și Cercetării la sfârșitul lunii mai.