Unul dintre fructele exotice care poate fi găsit în magazine şi care ne atrage atenţia prin culoarea lui este fructul kaki (sau persimmon), acel fruct care arată ca o roşie portocalie sau galbenă. Dar de unde provine acesta, ce beneficii aduce consumul său şi de la vârstă poate fi oferit copilului?

Persimmon este un fruct exotic se coace în octombrie-noiembrie şi care îşi are originile în China, fiind  considerat totodată fructul naţional al Japoniei. 

Dacă avem norocul să îl nimerim copt, fructul kaki este dulce şi uşor picant, se mănâncă în întregime şi este delicios. Bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi, persimmon conţine vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamina A, folaţi, tianină, sodiu, potasiu, calciu, fier, cupru, magneziu, mangan, fosfor, zinc, caroten şi au de două ori mai multe fibre decât merele.

Datorită conţinutului mare de vitamina C, (aproximativ 17g/fruct), fructul întăreşte sistemul imunitar, protejând organismul de infecţii, răceli, gripe, şi este un bun antioxidant, ceea ce înseamnă că este ideal în sezonul rece.

Când poate fi introdus în alimentaţia copilului

Recomandările pentru introducea fructului kaki variază între vârsta de 6 și 10 luni.

Fără coajă, doar pulpa, i-o poți oferi pasată fin după 6 luni, apoi mai grosier , după vârsta de 8 luni, și cubulețe de la 12 luni. În cazul bebelușior, e bine să înlături și semințele și să-i oferi doar pulpa, bine coaptă. foarte puțin la început.

Nu uitaţi, însă, să urmați regula celor 4 zile, pentru a depista eventualele reacţii sau alergii. După primele mese simple de piure de kaki, i-l poți servi în combinație cu alte fructe (banană, spre exemplu), lactate (iaurt, brânză) sau în salate fe frunze verzi.

mamaplus