Apariția primilor dințişori ai bebeluşului tău sunt un motiv de bucurie pentru tine ca părinte, dar din păcate poate fi însoțită de momente de nelinişte şi stres, din cauza durerilor pe care le poate suferi micuțul tău în cazul erupției dentare.
Ar fi bine să acorzi atenție deosebită şi igienei personale şi a copilului, deoarece cel mic are tendința să introducă în gură tot ce are la îndemână, pentru a-şi calma iritația produsă la nivelul gingiilor. Odată cu acestea, cel mic poate ingera o cantitate de microbi patogeni, existenți pe obiectele introduse în guriță, iar infecțiile oro-faringiene pot apărea mai uşor, acestea stimulând şi apariția puseelor febrile din această perioadă.
Deşi acest proces este firesc în dezvoltarea bebeluşilor, fiind caracteristic perioadei de inflamație a giingiilor, este unul diferit de la caz la caz. De aceea, este important să fii informată, să cunoşti primele simptome şi semne prin care va trece micuțul tău în cazul inflamației gingivale, şi care sunt modalitățile sigure de a-i uşura procesul prin care trece.
Semne şi simptome în erupția dentară:
- Salivație abundentă
- Gingii inflamate
- Durere
- Refuzul de a mânca
- Stare de nelinişte şi somn agitat
- Nevoia de a mesteca obiecte tari
- Pusee febrile
Durerea este cel mai întâlnit simptom atunci când apare erupția dentară, iar din acest motiv bebeluşul tău poate simți o stare de disconfort, să devină agitat, neliniştit. Îți oferim o serie de sfaturi eficiente, pentru a-i calma durerea bebeluşului tău, si pentru a fi cu el, în acele momente.
Acționează cu mult calm
Fii calmă, încearcă să te odihneşti,să te alimentezi bine, şi pe cât este posibil să petreci cât mai mult timp cu micuțul tău. Ține-l în brațe, leagănă-l uşor, asigură-l că tu eşti acolo cu el şi în felul acesta este în siguranță. Poți să dai drumul la muzică linştitoare, să umpli cada cu apă, să îi dai jucăriile favorite, şi să îl laşi să se joace în voie.
Folosește jucării pentru dentiție
Antreneză-l pe bebeluşul tău într-o activitate de joacă folosind o jucărie gingivală special pentru ameliorarea durerii provocată de erupția dentară, prevăzute cu un design atractiv, cu diferite forme, culori şi personaje animate zâmbărețe, cel mic îşi poate masa singur giingiile, să apuce inelul gingival de dentiție cu mânuțele, şi să îl roadă în voie, astfel calmându-i durerea. Asigură-te că jucăria pentru dentiție este curată, o poți lăsa la frigider 30 de minute, cu cât este mai rece, cu atât efectul va fi mai de durată.
Masaj gingival
Pentru a ameliora intensitatea durerii, provocată de erupția dentară, poți masa cu degetul curat, într-un mod uşor, de la un capăt la altul, gingiile micuțului tău.
Prosop rece
Un alt sfat util: Înmoaie o bucată de material textil, din bumbac, sau un prosop mai mic, în lapte, apă, sau ceai de muşețel, stoarce-l bine şi lasă-l la frigider câteva minute. Când se răceşte, dă-i bebeluşului tău să îl mestece în voie, până când îi calmează durerea. Rămâi, lângă cel mic pe durata procesului, nu îl lăsa nesupravegheat.
Gelurile gingivale
Când starea de agitație şi disconfort a bebeluşului este prea mare, şi plânge în permanență, gingiile sunt inflamate şi roşii, poți folosi gelurile gingivale. De regulă acestea conțin anestezic (amorțeşte zona durerosă), antiinflamator (reduce inflamația) şi antipiretic (scade febra). De asemenea, poți opta şi pentru variantele de gel care conțin ingrediente naturale, pe care le găseşti în magazinele naturiste. Consultă mereu pediatrul, în cazul administrării gelurilor gingivale.
Foloseşte o lingură de metal rece
Pentru dentiție, ajută foarte bine metalul rece. Pune o lingură sau o linguriță de metal, în frigider, las-o la răcit 5-10 minute. După ce lingura este rece, poți aplica partea rotundă pe gingiile copilaşului tău şi fă mişcări uşoare din loc în loc. Nu pune lingura în congelator, rişti să fie prea rece şi să se lipească de pielea bebeluşului.
Alăptarea
Unul dintre cele mai naturale şi de efect remedii pentru a alina durerea prin care trece micuțul tău, în perioada erupției dentare este alăptarea. Pune bebeluşul la sân mai des, lasă-l să sugă, cât are nevoie. Suptul calmează durerea de la nivelul gingiilor, datorită mişcărilor repetitive şi a forței care apasă pe suprafața gingiei. Dar mai mult decât atât, micuțul tău în contact cu pielea ta, se va simți protejat şi în siguranță.
Conform cercetătorilor, în momentul alăptării, creierul secretă o cantitate mare de endorfine, numite şi hormonul fericirii. Endorfinele sunt substanțe chimice care au rolul de a combate durerea şi de a stimula starea de bine. Pe scurt, acționează ca un medicament natural produs de către organism.
Dacă nici unul din remediile de mai sus nu dau rezultate se poate administra paracetamol (Panadol), dar nu înainte să te consulți cu medicul pediatru.