Mulți părinți au tendința să creadă că educația înseamnă doar o serie de reguli pe care le impun copiilor. Conform specialiştilor, lucrurile nu stau deloc aşa, interzicerea anumitor trăiri putându-le afecta acestora dezvoltarea. Psihologii cred că stabilirera unor reguli fac un copil să se simtă mai sigur şi mai calm. Cu toate acestea, anumite restricții pot face exact opusul, transmițând un sentiment de nesiguranță, lucru care îi afectează dezvoltarea celui mic. Bright Side a realizat topul lucrurilor „interzise“ pe care părinții ar trebui să le permită copiilor.
Să adreseze întrebări
Un copil este în continuă dezvoltare, aflând lucruri noi despre lume şi întrebând în mod frecvent tot mai multe lucruri. Părinții ar putea găsi deranjant acest obicei, mai ales seara când vin obosiți de la serviciu, dar timpul de calitate petrecut cu cei mici îi ajută să dezvolte o legătură puternică.
Să plângă
Copiii mici simt totul mult mai profund decât adulții. Nu-i interzice copilului să plângă, nici nu-l face să se ruşineze pentru lacrimile lui. Este mai bine să îl ajuți să înțeleagă de ce plânge şi să găsiți împreună o modalitate de a face față situației.
Să îşi dezvolte simțul proprietății
Copilul dumneavoastră are dreptul să aibă propriile lui lucruri, la fel ca şi adulții. Nu-l certați niciodată pentru că nu vrea să cedeze jucăria unui alt copil.
Să spună „NU“
Copilul nu este o proprietate, este un membru al familiei şi are propria personalitate. Interzicerea negării anumitor lucruri reprezintă o încălcare a granițelor. În schimb, încercați să găsiți o modalitate de a-i explica de ce uneori trebuie să facă şi ceea ce nu doreşte.
Să fie gălăgios
Lasă-l să-şi trăiască şi el copilăria. Permite-i să cânte, să strige şi să facă zgomot. Este singura perioadă a vieții lor când sunt liberi să facă acest lucru, lasă-i să se exprime.
Să simtă teamă
Copiii mici se pot speria de un doctor sau de o rudă ciudată şi asta este un lucru cât se poate de normal. Nu-i certați dacă simt teamă şi spuneți-le că sunteți acolo, în caz că simt nevoia să îi protejați.
Păstrarea unor secrete
Cu cât cresc mai mult, cu atât vor avea mai multă nevoie de intimitate. Ar trebui să ştiți ce se întâmplă în viața lor, dar asigurați-vă că nu faceți greşeli. Încrederea copiilor este neprețuită şi este mai bine să nu riscați să citiți jurnalele sau să faceți presiuni pentru a dezvălui lucrurile pe care preferă să le păstreze în secret.
Sentimente de furie sau gelozie
Un copil este un individ care are dreptul să exprime sentimente negative. Amintiți-vă că voința lor nu este încă suficient de puternică şi au probleme în a se controla. Copiilor nu ar trebui să li se interzică sentimentele, chiar dacă sunt negative.
Să greşească
Nimănui nu-i place să facă greşeli şi este şi mai rău când un adult te mustră pentru acestea. Dacă procedezi în acest fel, să nu fii surprins când copilul nu va mai avea încredere să facă nimic singur după aceea.