În calendarul de peste an, praznicul închinat Sfintei Treimi este celebrat întotdeauna în Lunea Rusaliilor. Dacă perioada dintre Înviere și Înălțare este concentrată pe Mântuitorul Hristos, sărbătoarea de astăzi ne aduce în atenție faptul că mântuirea oamenilor este lucrarea lui Dumnezeu, Unul după ființă, dar care are trei fețe sau ipostasuri, Tatăl, Fiului și Duhul Sfânt.
Sfânta Treime este cinstită de către creștinii ortodocși, anul acesta, la data de 13 iunie. În biserici și mănăstiri, în cadrul Sfintei Liturghii se citește acatistul Sfintei Treimi, cel mai amplu dintre toate câte există în acatistier.
Învățătura despre Sfânta Treime constituie dogma principală în Biserica Ortodoxă. Prin ea înțelegem pe Dumnezeu cel Unul în ființă și întreit în persoane: Dumnezeu -Tatăl, Dumnezeu – Fiul și Dumnezeu – Duhul Sfânt.
Obiceiuri de Sfânta Treime:
- Oamenii îşi împdobesc case şi gospodăria cu ramuri de tei, plop, stejar;
- E un moment în care creştinii sfințesc ramuri de tei, şoc, mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri tot restul anului. În tradiția populară se zice că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare;
- Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare. Se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor şi de aceea flăcăii le aduc din păduri după care se sfințesc la Biserica, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.
- O superstiție din popor spune: Nu te urca în pomi de Sfânta Treime, nu te duce în locuri înalte și nu călători departe de casă.
- Femeile nu au voie sa coacă, să măture, să spele rufele sau să arunce gunoiul din casă.
- Cine muncește astăzi pământul nu va avea rod tot anul și va avea ghinion în tot ceea ce face. Pentru a te feri de blestemul Rusaliilor cel mai bine este ca astăzi să te odihnești.