Instituțiile de învățământ din Republica Moldova sunt cele mai vulnerabile în fața scumpirilor. După ce au primit facturi mai mari pentru energia termică și cea electrică, școlile se confruntă cu noi majorări. Acum furnizorii le-au cerut prețuri mai mari și pentru alimentația copiilor. Așa că, dacă în luna noiembrie cheltuielile pentru o zi per elev era 11,80 lei, astăzi sunt de 13 lei.
Cu aceeași problemă se confruntă și o instituție de învățământ din orașul Fălești. Dacă până nu demult administrația liceului „Ion Creangă” or.Fălești achita în medie 2230 de lei pe zi pentru alimentația 189 de elevi care beneficiază de prânz la școală, acum cheltuielile se ridică la 2457 per/zi.
„Atunci când am ajustat bugetele noastre în luna noiembrie, evident că am lucrat cu prețurile vechi, dar acum prețurile s-au modificat radical. Încercăm să facem față, pentru că în același timp s-a majorat și normativul per elev. De la 11 lei și 80 de bani, la 13 lei pentru o zi”, susține directorul LT „Ion Creangă” or. Fălești, Aliona Lungu.
Directoarea liceului, Aliona Lungu spune că face față cu greu cheltuielilor, însă speră că în curând instituțiile vor primi compensații din partea statului.
„Ne străduim în același timp să asigurăm calitatea în alimentația elevilor. La nivel național, pe agenda Ministerului Educației și a Ministerului Finanțelor se află proiectul cu referire la compensarea surselor financiare. Noi ținem cont de normativele elaborate de Ministerul Sănătății și facem meniul pentru zece zile, conform regulamentelor”, a mai adăugat directorul LT „Ion Creangă” or. Fălești, Aliona Lungu.
Potrivit copiilor, chiar dacă s-a scumpit, alimentația a devenit mai sănătoasă și mai bogată în fructe și legume.
„Este bună și sănătoasă pentru noi. Avem terci, borșuri, salată, ceai, pâine cu cașcaval”.
„Mâncarea de la școală este gustoasă, ne dau și fructe și vitamine, energie. Mie îmi place mâncarea de la școală, ea are un gust special”.
„Nouă ne dau mâncare sănătoasă și foarte foarte mult gustoasă. Noi poate să ne dea și mere și banane și iaurturi”.
Datele Biroului Național de Statistică arată că în lunile ianuarie-martie prețurile la produsele alimentare au crescut cu 18,8%. Cel mai mult s-au scumpit ouăle – cu 23,8%, carnea– cu 18,7% și laptele – cu 12,6%.