Astăzi, ne este foarte greu să ne imaginăm cum ar fi casa noastră fără electrocasnic atât de important ca aspiratorul. Mai ales dacă în casă sunt copii. Însă, cum să alegem corect aspiratorul?
Atunci când în casă crește un copil mic, aspiratorul are o sarcină primordială, pentru că praful – ca dușman al sănătății și curățeniei, nu-și are locul într-o locuință. Și dacă mai luăm în calcul fărâmiturile de la biscuiți și pesmeți sau blana de la animalul de companie din casă. Și este clar că aspiratorul trebuie să fie puternic.
Atunci când procurați un aspirator trebuie să atrageți atenția la puterea de aspirare a prafului și la consumul de energie electrică (sunt doi indicatori diferiți). Alegerea optimă pentru o încăpere de dimensiuni medii – este un aspirator cu putere mare de aspirare (circa 300 – 350 W), care poate fi reglată reieșind din gradul de murdărie din odaie. Consumul de energie electrică al aspiratorului variază de la 1300 până la 2000 W: și permite estimarea sarcinii electrice în rețea. Se consideră că, cu cât mai mare este consumul de energie cu atât mai bine aspiratorul strânge praful.
Este o opinie eronată, pentru că eficiența de curățare a aspiratoarelor nu depinde direct de consumul de energie: acest indicator este influențat de mulți alți factori. De aceea, câteva aspiratoare cu același consum de energie pot avea diferită capacitate de aspirare.
Problema constă doar în faptul că majoritatea aspiratoarelor puternice sunt foarte gălăgioase. Și dacă luăm în calcul faptul că, de regulă, în casă se face curățenie atunci când copilul doarme, ar trebui să atrageți atenția și la acest aspect. Nivelul de zgomot al unui aspirator este măsurată în dB și nu trebuie să depășească valoarea limită (71-80 dB). De regulă, acest indicator este menționat în instrucție. De regulă, aspiratoarele cu tehnologia fără sac sunt mai zgomotoase decât cele cu sac. Însă, în ultima perioadă apar excepții plăcute.
Toți ceilalți indicatori, cum ar fi atributele (tot felul de perii), tipul aspiratorului (de unică folosință, ciclon ș.a.m.d.), cu apă sau uscat – sunt individuali. La acest capitol, ar trebui, deja, să luați în calcul preferințele familiei în general.