În timpul sarcinii și a lăuziei, chiar și femeile sănătoase sunt expuse riscului de a dezvolta tromboză venoasă și embolie arterială. În caz de trombofilie, sângele are un risc crescut de a forma cheaguri. Este probabil să dezvolți un cheag de sânge în una din venele largi ale membrelor inferioare (tromboza venoasă profundă) sau embolie pulmonară (cheagurile se fragmentează, circulă în sânge și blochează arterele pulmonare). Află în continuare mai multe informații utile despre trombofilia în timpul sarcinii.
Atunci când te tai la mână și se lezează un vas de sânge, celule mici numite trombocite se atașează la peretele vasului de sânge lezat pentru a forma un cheag. Proteinele din sânge numiți factori ai coagulării formează fibre de fibrină în jurul cheagului, făcându-l mai puternic.
Semnele de alarmă ale trombozei venoase profunde în sarcină includ:
- durere, edem și imflamare a unui picior (de obicei în pulpa piciorului);
- durere intensă în zona afectată;
- piele caldă în zona cheagului;
- piele roșie, pe zona posterioară a gambei, sub genunchi.
Tromboza venoasă profundă de obicei afectează doar un picior, deși nu este o regulă. Durerea se intensifică dacă flexezi piciorul către genunchi. Uneori chegul se fragmentează și poate călători către plămâni - acest lucru este periculos pentru că poate afecta viața.
Simptomele emboliei pulmonare sunt:
- durere în piept sau în partea de sus a spatelui;
- scurtarea respirației;
- tuse uscată sau cu sânge;
- amețeală sau senzația de cap ușor;
- leșin.
Se vă chema ambulanța de urgență dacă apar aceste simptome.
Diagnosticul trombofiliei
Dacă ai avut un cheag de sânge că cel descris, vei fi testat pentru trombofilie după câteva săptămâni sau luni. Dacă se confirmă diagnosticul, vei fi luată în evidență la un medic specialist hematolog. Testele de trombofilie au limite - uneori ajută diagnosticul, alteori este greu de găsit cauza.
Trombofiliile în sarcină cresc riscul de preeclmpsie precoce, dezlipire prematură de placentă, RCIU și moarte intrauterină.
Tratamentul trombofiliei
Mulți oameni cu trombofilie nu au nevoie de tratament. Tratamentul este necesar dacă ai un cheag de sânge sau ai risc să faci unul. Acesta variază în funcție de tipul de trombofilie, vârstă, greutate, stil de viață și istoric familial. Este posibil să fie nevoie de injecții cu heparină.
Există și medicamente anticoagulante (warfarină acenocumarol) care nu se recomandă în sarcină.
În cazul apariției chegului de sânge se încep injecțiile cu heparină nefracționată sau fracționată, în spital. Injecțiile cu heparină pot fi recomandate pentru a preveni cheagurile de sânge sau pentru a trata pacienții cu trombofilie și sindrom antifosfolipidic, înainte și după operații sau în timpul sarcinii.
Heparina este sigură în sarcină. Warfarina și heparina sunt sigure în alăptare.
Stil de viață
Daca ai trombofilie trebuie să cunoști simptomele unui cheag de sânge (care provoacă TVP sau embolie). Precauțiile care reduc riscul de a face cheaguri de sânge:
- scăderea greutății corporale daca ești supraponderal;
- oprirea fumatului;
- dieta sănătoasă, echilibrată, exerciții regulate;
- evitarea imobilizării prelungite.
Gravidele care se stiu cu trombofilie trebuie să informeze medicul curant ginecolog și medicul de familie. Uneori este necesar să iei o doză mică de aspirină sau injecții cu heparină în timpul sarcinii pentru a preveni problemele sau avortul.
Femeile cu trombofilie nu ar trebui să ia contraceptive orale combinate sau terapie de subtitutie hormonală, pentru că acestea cresc riscul de a dezvolta cheaguri de sânge.