Alăptarea la sân a bebelușului ar trebui să înceapă imediat după naștere. Există totuși și situații în care cel mic refuză laptele matern. Dacă mama își dorește să-și hrănească bebelușul la sân, atunci nimic nu ar trebui să o oprească din a-și realiza dorința. Se consideră că doar 5% dintre mame nu-și pot alapta bebelușii din cauza unor condiții medicale. Trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, să ai parte de ajutor sau îndrumare chiar de la început (un consultant în alăptare, moașă sau doulă te-ar putea ajuta) și…să insiști.
Studiile privind hrănirea unui nou-născut arată că 9 din 10 mame care au încetat să alăpteze în primele 6 săptămâni ar fi vrut să continue, iar cele mai frecvente motive invocate sunt “copilul a respins sânul, alăptatul este dureros, cantitatea de lapte părea prea puțină”.
Dacă bebelușul tău s-a născut sănătos, la termen, ai avut parte de ora magică în care l-ai ținut în brațe și nu a respins sânul, cu siguranță există un motiv întemeiat. Iar unul dintre cele mai frecvente motive este nu că n-ar vrea să sugă lapte de la mami, ci că pur și simplu nu știe cum încă să facă acest lucru.
Orice eveniment sau situație dificilă sau traumatizantă din timpul nașterii este posibil să-l fi afectat și pe micuț. Sau poate că încă nu știe cum anume să prindă sânul. Neputința micuțului poate crea o frustrare serioasă, de aceea este nevoie de blândețe și răbdare din partea ta.
Ține-l lipit de tine
Un nou-născut se simte întotdeauna cel mai bine în brațele mamei. Insistă ca, imediat după naștere, să-ți fie pus bebelușul la piept, piele-pe-piele. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat atunci dintr-un motiv sau altul, nu te descuraja, poți corecta acum. Lasă-l să fie alinat de căldura pielii tale, de mirosul tău, de bătăile inimii.
Ai nevoie de o atmosfera calmă
Pentru că totul este nou pentru el, micuțul se va simți cel mai bine în brațele tale, lipit de tine și ca să se simtă în siguranță, are nevoie de liniște. Leagănă-l, roagă-i pe ceilalți să vorbească mai încet sau încearcă să mergi într-o cameră cât mai liniștită, fredonează-i o melodie calmă. Și mai ales, fii și tu liniștită!
Caută poziția care ție îți este confortabilă
Reține, pentru ca să-i oferi ceva plăcut bebelușului, și ție trebuie să-ți fie bine, plăcut, confortabil. Alege poziția cu care te simți tu bine. Pentru că până la urmă, orice poziție ai alege, esențial este ca nou-născutul să prindă sânul corect.
Atașarea corectă la sân
Alăptarea nu trebuie să doară. Orice durere este un semn că ceva nu este în regulă. Dacă te dor sfârcurile în timpul alăptării, probabil bebelușul nu a prins bine sânul. Alăptarea nu este normală dacă sfârcurile sunt crăpate, sângerează sau au format bășici. Cere ajutorul unui consultant! Mulge-te un pic și dă-i să bea dintr-un căpăcel sau o seringă, până prinde mirosul și gustul. Apoi imediat oferă-i sânul.