mamaplus

Sfaturi utile pentru mame de băieți. Ce-i de făcut dacă nu simțiți testiculele la nivelul scrotului?

-
//
01.02.2022

Testiculul necoborât reprezintă cea mai frecventă patologie a dezvoltării sexuale în rândul băiețeilor. Cu alte cuvinte, testiculul necoborât sau, în termeni medicali, criptorhidismul, este testiculul care rămâne în abdomen în loc să coboare în scrot chiar înainte de naștere. Statisticile arată că în jur de 3% din băieții născuți la termen se nasc cu testicul necoborât în scrot, procentul fiind mai mare (30%) în cazul celor veniți pe lume prematur sau cu greutate mică la naștere. Cum se pune diagnosticul și ce soluții de tratament există, ne comunică în continuare dr. Alexandra Munteanu, medic specialist Chirurgie Pediatrică.

În această boală, testiculul nu se găsește la nivelul scrotului, așa cum ar trebui, dar este localizat fie pe traiectul canalului inghinal (cu localizare variabilă – de la cea intraabdominală până la baza scrotului), fie ectopic (în afara canalului inghinal).

Potrivit specialistei, există, de asemenea, situații în care testiculul este absent sau hipotrofic (mai mic). Testiculele care pot fi mobilizate în scrot dar ascensionează imediat se numesc testicule flotante.

Cum se stabilește diagnosticul?

”Testiculul necoborât în scrot este observat la naștere de către medicul neonatolog, sau acasă de către părinți. Chirurgul pediatru va examina micuțul și va solicita o ecografie, pentru a completa și susține diagnosticul clinic. În cazul în care ecografia nu este sugestivă, un RMN poate aduce informații suplimentare. Dacă nu simtiti testiculele la nivelul scrotului, programați o consultatie la medic.”, explică medicul chirurg pediatru Alexandra Munteanu.

Dacă testiculele nu coboară în scrot în primele nouă luni de la nașterea băiețelului, va fi necesară o intervenție chirurgicală, care poate fi efectuată până la vârsta de doi ani.