Diverse studii realizate de echipe de pediatri au concluzionat că există o legătură strânsă între utilizarea îndelungată a suzetei de către bebeluși și infecțiile la urechi recurente. Un nou studiu efectuat de către cercetători din Finlanda și publicat în Jurnalul de Pedriatie arată că pentru copiii care încetează în a mai folosi suzeta în mod frecvent după vârsta de 6 luni, probabilitatea de a contracta o infecție la urechi este de trei ori mai scăzută comparativ cu cei care o utilizează.
Motivul pentru care utilizarea suzetei crește susceptibilitatea la otită nu este pe deplin înțeles, dar foarte probabil este ca efectul să se datoreze modificării echilibrului presiunii între urechea medie și nazofaringe, ceea ce aparent împiedică funcționarea corectă a trompei lui Eustachio.
Trompa lui Eustachio este un canal ce face legătura între urechea medie, spatele nasului și gura. Ea acționează că un dren din urechea medie și egalizează presiunea aerului între suprafața de intrare și ieșire a urechii. Blocarea trompei lui Eustachio poate genera infecții.
Mai mult de jumătate dintre bebeluși au cel puțin o infecție la urechi în primul an de viață
Reducerea timpului de folosire a suzetei ar putea avea un impact semnificativ, în timp, asupra scăderii susceptibilității în a dezvolta infecții la urechi. Medicii pediatri sunt de părere că studiul finlandezilor este “interesant” odată ce le oferă părinților speranță că au un oarecare control asupra uneia din potențialele cauze care prin eliminare, ar putea reduce susceptibilitatea copiilor lor de a dezvolta infecții la urechi.
Studiul a fost făcut însă pe un grup mic de copii - doar 978 copii din care 29 bebeluși sănătoși. Datele au fost colectate de la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 luni. Pentru a face o comparație, asistente din câteva clinici i-au sfătuit pe părinți să limiteze folosirea suzetei numai la ora de culcare după vârsta de 6 luni, deoarece acest obicei crește riscul de îmbolnăvire a copilului. Li s-a spus de asemenea părinților să nu mai permită folosirea suzetei după vârsta de 10 luni.
Suzeta poate fi cauza apariției infecțiilor bucale și a cariilor dentare
Până în prezent, utilizarea suzetei a fost asociată cu un efect temporar asupra poziției și dezvoltării dinților. Dar autorii finlandezi ai studiului sugerează că utilizarea frecventă a suzetei contribuie la dezvoltarea unor infecții bucale și la apariția cariilor dentare. Doctorii avertizează că folosirea de către mai mulți copiii a aceleiași suzete poate determina răspândirea bacteriilor.
La fel că multe alte decizii legate de creșterea copiilor, faptul că veți apela la suzetă sau nu este o decizie pe care va trebui să o luați singuri, după ce cântăriți avantajele și dezavantajele ei.