Sindromul copilului de bani gata nu se rezumă la persoanele înstărite. Din contră, se remarcă din ce în ce mai multe cazuri în rândul copiilor și al adolescenților proveniți din familii din clasa mijlocie. Unii părinți au prea multe responsabilități și sunt foarte ocupați. Astfel, aceștia nu își dedică timpul creșterii copiilor și ajung să le ofere celor mici cadouri pentru a compensa absența din viața lor.

Deși asociațiile de psihiatrie nu consideră sindromul copilului de bani gata un diagnostic medical, denumirea a început să fie folosită încă din anii ’90. Aceasta a apărut pentru prima dată în cartea The Golden Ghetto: The Psychology of Affluence (Ghetoul de aur: psihologia afluenței), după care s-a utilizat termenul de „afluență”.

Unul dintre primele semne ale sindromului copilului de bani gata este exprimarea frecventă a senzației de plictiseală. Copilul se plânge că se plictisește chiar dacă are camera plină de jucării și dispozitive de ultimă generație. 

Când vor să își calmeze copiii sau să prevină accesele de furie ale acestora, unii părinți le oferă lucruri materiale. Din păcate, acest comportament încurajează dezvoltarea sindromului. Totodată, tendința de a-i oferi copilului un premiu pentru tot ce face sau pentru că se comportă frumos poate avea un efect negativ. 

O altă modalitate prin care poți contribui la dezvoltarea sindromului copilului de bani gata este cumpărarea și oferirea unor cadouri scumpe în absența unei ocazii speciale. La fel de nociv este și să sacrifici nevoile familiei pentru a-i cumpăra ceva deosebit copilului tău.

Comportamentele și atitudinea descrise mai sus afectează sănătatea fizică și psihică a celor mici.

Ce efecte poate avea acest sindrom asupra copiilor

  • Majoritatea copiilor afectați dezvoltă o stimă de sine scăzută și o lipsă a motivației.
  • Copiii sunt incapabili să suporte frustrările, deoarece cred că totul li se cuvine.
  • Aceștia nu își înfruntă propriile probleme, crezând că mama și tata le vor rezolva mereu.
  • Insensibilitatea dobândită îi transformă în persoane iresponsabile și nedisciplinate.
  • Eșecurile școlare le provoacă un nivel ridicat de stres și anxietate.
  • Cei care suferă de sindromul copilului de bani gata întâmpină dificultăți în legarea unor relații armonioase cu colegii de clasă.
  • Se enervează pentru lucruri mărunte, fapt care îi face nefericiți.

De cele mai multe ori, acești copii și tineri adoptă obiceiuri dăunătoare, cum ar fi consumul de alcool sau droguri.

Cum poate fi prevenit sindromul copilului de bani gata?

Este foarte important ca micuții să înțeleagă eforturile majore pe care le depun părinții lor pentru bunăstarea familiei. Copiii trebuie să știe că ești nevoit să muncești, uneori foarte mult, pentru a le oferi tot ce le trebuie. În plus, trebuie să îi înveți că, pentru a cumpăra toate lucrurile pe care și le doresc, trebuie să economisească bani.

Totodată, este esențial să îi înveți pe cei mici că trebuie să fie responsabili și să nu aștepte un premiu pentru fiecare îndatorire îndeplinită cu succes. Învață-i să pună masa, să ducă gunoiul și să își facă ordine în cameră. Aceste activități le întăresc valorile.

În plus, ca părinte, trebuie să asiguri contactul copilului cu realitatea. Acesta trebuie să învețe să prețuiască tot ce are și să îi respecte pe cei din jur.