Dacă în unele familii copilul doarme împreună cu părinții până în jurul vârstei de 9 ani, sunt și cazuri când mămicile își obișnuiesc copiii de mici să doarmă în pătuțul lor. Cu toate acestea, copiii sunt diferiți, iar ceea ce a funcționat într-un caz nu va fi neapărat valabil pentru o altă situație. De la ce vârstă ar trebui să începi să-l obișnuiești pe cel mic cu somnul separat și ce-i de făcut dacă îi este frică, află în cele ce urmează.
Din punct de vedere al sănătății psihice a copilului, dormitul împreună cu părinții un prezintă niciun pericol. Milioane de ani de evoluție au dezvoltat modele naturale de somn pentru noi, oamenii: perioada prepubertară – somnul lângă părinți, iar după aceea – separat. Dacă părinții nu vor lua anumite măsuri speciale pentru a muta copilul în propriul pat, atunci acest proces va evolua în mod normal.
La pubertate, copilul va decide de sine stătător să doarmă în camera lui, fără implicarea părinților. De aceea, nu vă faceți griji în această privință.
Totodată, să nu uităm și de bunăstarea psihică a părinților, pentru că în societatea modernă, spre deosebire de ceea ce se întâmpla în alte vremuri, adulții își țin în secret viața intimă. Este lesne de înțeles că prezența copilului îi va împiedica să se simtă în largul lor atunci când vine vorba despre relațiile intime, iar asta ar putea duce la apariția anumitor conflicte în cuplu și traume psihologice.
Prin urmare, specialiștii au ajuns la concluzia că părinții care își doresc o viață intimă sănătoasă și activă, ar trebui să-și obișnuiască micuții să doarmă separat încă de la vârste fragede.
Copilului îi este frică să doarmă singur? În niciun caz nu nega aceste temeri și ghidează-l pe cel mic spre gânduri pozitive, fără monștrii de sub pat sau de pe pereți. Este important să ai multă răbdare, pentru că este posibil să nu-ți reușească din prima. O altă soluție ar fi să lăsați o veioză aprinsă. Ea va ”dizolva„ toți monștrii imaginari și îi va veghea somnul copilului. De asemenea, stabiliți o rutină de somn pe care să o respectați în fiecare zi, fără excepții.
Specialiştii de la Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebeluşii să doarmă în aceeaşi cameră cu părinții până la vârsta de un an. Anume la această etapă ar fi bine să începeți să-l obișnuiți pe cel mic să doarmă singur.
Dacă acest proces începe mai târziu, după vârsta de 3-4 ani, este important ca lucrurile să se întâmple treptat.
Unii copii sunt pregătiți să doarmă singuri de la vârsta de 2 sau 3 ani, alții mult mai târziu. Este important ca părinții să fie alături de ei și să aibă multă răbdare în acest proces de separare.