Pielea nou-născutului este delicată și moale, iar curățarea ei zilnică este necesară pentru sănătatea lui. Proaspetele mămici ar trebui să știe că pielea bebelușilor are nevoie de îngrijire specială, cu produse speciale pentru vârsta lor. Produsele pentru adulți pot fi prea dure pentru un bebeluș și pot conține substanțe chimice periculoase sau ingrediente cu potențial alergen.
Neonatologii spun că un bebeluș nu are nevoie de baie în fiecare zi. Băița ar trebui să aibă loc de aproximativ 3 ori pe săptămână. Este suficient ca părinții să îi schimbe scutecul la timp și să îi curețe fața după fiecare masă. Ai grijă ca hainele de schimb să fie mereu curate, poate și călcate, astfel încât să se poată simți confortabil. Atenție la detergentul folosit, pentru a nu produce iritații bebelușului, iar balsamul ar trebui să fie evitat în perioada de bebelușie.
Ochii și fața bebelușului
Fața bebelușului este o zonă foarte specială, deoarece aici pot apărea diverse probleme. Bebelușul se hrănește și transpiră, iar pentru a menține fața curată este nevoie ca aceasta să fie curățată cu produse speciale, fără parfum. O compresă sterilă, umezită cu ser fiziologic, este cel mai bun produs de curățare a feței micuțului. Ochii se șterg și ei în același fel, cu specificația că se curăță zona din exterior spre interiorul ochilor.
De asemenea, zona gâtului trebuie curățată temeinic, deoarece acolo pliurile pielii pot păstra urme de lăptic și transpirație. Compresa sterilă și serul fiziologic vor ajuta și în acest caz, însă este indicat să revii mai apoi și să usuci bine zona, astfel încât umezeala să nu apară. De preferat este să nu aplici nicio cremă pe fața bebelușului, deoarece pielea acestuia este încă sensibilă, excepție făcând poate doar cazurile de dermatită sau acneea bebelușului, acolo unde este necesară în prealabil părerea avizată a medicului.
Urechile bebelușului
Urechile se curăță după băiță, cu ajutorul unor bețișoare cu opritor. Acest bețișor este special deoarece are un capăt mai bombat, care împiedică pătrunderea bețișorului prea adânc în urechea micuțului. În acest fel nu îi vei produce leziuni, iar zona se va păstra curată. Curăță cu delicatețe lobul urechii și zona cartilaginoasă, iar după ureche ai grijă să cureți în permanență, deoarece acolo se pot aduna celulele epiteliale moarte, care pot produce un miros urât.
Igiena zonei intime
O atenție sporită trebuie avută în ceea ce privește igiena zonelor genitale. Indiferent că sunt fetițe sau băieței, bebelușii sunt predispuși la iritații în acea zonă. Explicația este simplă: vorbim despre o zonă oarecum neaerisită corespunzător din cauza scutecului, iar contactul cu produsele rezultate în urma proceselor fiziologice are ca rezultat iritarea pielii. De aceea, este indicat să speli bine zona cu apă și săpun la fiecare schimbat de scutec, sau să folosești șervețele umede speciale pentru copii. Înainte de a pune un scutec curat, ai grijă să folosești o cremă cu zinc, pentru a reduce iritația și a-i oferi o senzație de confort micuțului tău.