Sunetele sunt o componentă importantă în viața copiilor - vocile părinților, sunetul alb sau melodiile preferate încă din burtică. Dincolo de sunetele prietenoase, părinții ar trebui să fie atenți la unele jucării muzicale care ar putea fi destul de nocive pentru sănătatea lor. Potrivit specialiștilor, un nivel al sunetului peste 80-90 de decibeli este foarte periculos pentru cei mici. Chiar şi unele aparate muzicale pentru adormit bebeluşii devin prea zgomotoase dacă emit sunete care depăşesc limita de 50 de decibeli, considerată sigură pentru auzul lor.
Chiar dacă viața urbană e plină de sunete care pot influența într-un fel sau altul sistemul nervos al copilașului, nu avem cum să le evităm și încercăm să ne obișnuim cu ele. În același timp, acasă, suntem mai stăpâni pe situație și putem controla unele lucruri, cum ar fi jucăriile muzicale atât de adorate de cei mici.
Sunetele sintetice emise de cărțile muzicale la atingerea butoanelor nu se compară cu cele produse de un xilofon, tamburină, ukulele, maracase sau chiar de o sticlă cu boabe de orez! Tocmai de aceea, ar fi bine ca încă din fragedă copilărie să-l înveți pe cel mic să aprecieze sunetele frumoase și autentice la un volum corespunzător vârstei. În același timp, puteți face exerciții de ”ascultare a liniștii”, care este la fel de importantă pentru urechiușele sensibile ale micilor exploratori.
La fel de importantă este și distanța la care copiii țin jucăriile muzicale. Varianta optimă ar fi ca ursuleții sau păpușile care cântă să fie așezate la o distanță egală sau mai mare cu lungimea brațului copilului. Un studiu realizat de Academia de audiologie din SUA arată că unul din opt copii prezintă probleme de auz anume din acest motiv.
Cum percepe sunetele din jur un nou-născut?
Sunetele care înconjoară nou-născutul nu au nicio semnificație până în momentul în care cineva nu-i explică ce se întâmplă. La auzul unor sunete absolut noi, copilul poate părea disperat sau confuz. Rolul părinților la această etapă ar fi să-i explice orice sunet nou pe care îl aude și ce se întâmplă, de fapt: ”Tuc-Tuc – este un tren”, ”aceasta este o râșniță de cafea”, ”e vocea unchiului tău„ și așa mai departe. Doar cu ajutorul acestui model de educație informațiile vor fi înregistrate și bebelușul nu va mai fi speriat sau depășit de situație. Este absolut inadmisibil să expui un nou-născut la sunetele stridente produse de anumite jucării muzicale, ursuleți sau păpuși.