Copiii sunt foarte activi și din acest motiv se pot întâmpla tot felul de mici incidente cum ar fi traumarea alunițelor, mai ales dacă le are în zona gâtului, pe brațe, picioare sau pe față. În momentul în care văd că cel mic plânge, iar alunița la care arată cu degețelul sângerează, mamele devin panicate pentru că ar fi citit undeva că asta ar putea duce la apariția cancerului de piele. Să fie oare chiar așa?
Dermatologii și oncologii susțin în unanimitate că părinții nu au de ce să își facă griji: agățarea sau ruperea unei alunițe la copii foarte rar poate degenera în malanom malign, pentru că majoritatea alunițelor sunt neoplasme benigne. Chiar și așa, rana ar trebui dezinfectată corespunzător.
”Orice rană, cât de mică, ar trebui inițial curățată cu ajutorul unor soluții antiseptice în formă lichidă. După aceea, recomand să folosiți o cremă cu efect antibacterian care va înlătura toți microbii și nu va permite înmulțirea acestora. Ulterior ar fi bine să vă adresați la medicul dermatolog ca să verificați alunița deteriorată. Uneori părinții pot confunda o aluniță cu moluscum contagiosum (cea mai frecventă infecție virală întâlnită la copii) sau hemangioame. Doar un medic poate stabili dacă este periculoasă sau nu zona afectată”, afirmă medicul dermatolog Eva Peceatnikova.
Cum va decurge perioada de vindecare a aluniței afectate?
Procesul de vindecare va dura puțin mai mult decât în cazul unei răni obișnuite: la început va fi dureroasă, iar apoi se va înroși puțin. Peste câteva zile va apărea o crustă care va cădea de la sine. Procesul complet de vindecare va dura câteva săptămâni. Intervenția obligatorie a unui medic este necesară doar dacă rana se înfectează.
După deteriorare, alunița poate sângera mult, deoarece este intens vascularizată. Dacă nu puteți opri sângerarea de sine stătător, ar trebui să ceri ajutor specializat.
Pe lângă traumele mici, părinții ar trebui să fie atenți și la alte modificări care pot să apară pe parcurs și necesită adresarea urgentă la medicul dermatolog:
- creșterea rapidă a alunițelor;
- mâncărime sau durere/disconfort la nivelul alunițelor;
- sângerarea sau apariția unor cruste;
- creșterea în relief sau aspectul cu cocoloașe;
- modificarea intensă a culorii (alunița devine foarte închisă la culoare)