Băieții şi fetele reacționează diferit la absența îndelungată a tatălui. În cazul băieților această lipsă se observă încă din momentul în care tatăl părăseşte casa. Fetele în schimb par a reacționa mult mai bine după plecarea tatălui, afirmă psihologul Raluca Mosora. Consecințele absenței tatălui se observă însă mai târziu, în momentul în care fetele devin adolescente şi îşi încep primele relații de cuplu. Pentru a înțelege care sunt riscurile la care sunt supuse fetele care cresc fără tată, este util să înțelegem care este rolul tatălui în viaţa unei fete.
Încă din primii ani, fetițele încep să îşi formeze identitatea de rol, adică învață cum să devină femei. Primul pas în dobândirea acestei identități este imitarea mamelor sau a femeilor semnificative din jurul lor. Fetițele învață gesturi feminine şi încearcă să fie şi ele frumoase, atrăgătoare, delicate, etc. Cel de-al doilea pas este testarea calităților feminine nou formate în relație cu părintele de sex opus. Cum tatăl este cel care le apreciază pe mamele lor ca femei, fetițele doresc să fie şi ele admirate de tată pentru feminitatea lor. Dacă tatăl îşi face fetița să se simtă valoroasă, frumoasă, feminină, ea îşi formează o stimă de sine ridicată, şi se simte bine ştiindu-se femeie.
Cele mai mari riscuri în cazul absenței tatălui în viața fetiței
Când tatăl este absent, formarea identității de rol este mult îngreunată. Fetițele nu mai au cu cine să testeze rolul de femeie, şi deseori caută alți bărbați care să le pună în lumină feminitatea. Deseori, fetițele devin foarte seducătoare în prezența unui bărbat, chiar dacă este necunoscut. Când ajung la vârsta pubertății, aceste comportamente seducătoare devin mai accentuate.
”Mai multe studii au arătat faptul că fetele care au trăit fără tată, mai ales în primii 5 ani de viață, îşi încep mai repede viata sexuală, au tendința să aibă relații cu mai mulți bărbați, şi chiar intră mai repede în pubertate. O posibilă explicație este faptul că nevoia de a fi apreciate şi confirmate în rolul de femei, le face să înceapă relațiile de cuplu mai devreme.
Dacă tatăl este cel care a părăsit-o pe mamă, şi mama a păstrat o imagine idealizată a lui, există riscul ca fetița să creadă că bărbații sunt o raritate, sunt prețioși, pe când femeile nu au cine știe ce valoare. În această situație, în cuplu fetele pot se pot pune într-o poziție de inferioritate în fața partenerilor, făcând orice ca să nu îi piardă.”, afirmă psihologul Raluca Mosora.
Când îşi încep viața de cuplu, fetele tind să îşi găsească un partener care să semene cu tatăl lor, dacă îl consideră un model, sau un partener opus tatălui, dacă şi-au format o imagine negativă despre bărbați.
În cazul în care mamele le-au făcut pe fete să creadă că tatăl lor este un om rău, fetele își formează o părere negativă despre bărbați în general. Această părere le va afecta relațiile de cuplu de mai târziu: fetele fie vor afirma că nu au nevoie de o relație, fie își vor desconsidera la rândul lor partenerii. Ele vor căuta parteneri cât mai diferiți de tatăl lor, şi ori de câte ori descoperă în partenerii de cuplu defectele tatălui, vor avea tendința să fugă din relaţie.
Dacă fetele nu îşi cunosc tatăl, sau dacă mamele lor au trăit singure toată viața, ele vor avea o imagine neclară despre bărbați şi despre ideea de cuplu, neștiind cum să se poarte într-o relație.
Tata oferă sprijin şi protecție, iar în lipsa lui se întâmplă viceversa
În mod esențial, bărbatul este cel care le protejează pe femei. Când fetița se simte nesigură, vulnerabilă, prezența tatălui este foarte reconfortantă. Siguranța de sine a fetelor se formează în primul rând din faptul de a se simți protejate de pericolele lumii exterioare, în special de tată. Dacă tatăl este absent, şi dacă mama la rândul ei este o persoană nesigură, fetele devin și ele neîncrezătoare, vulnerabile. Deseori în cuplu aceste fete vor căuta parteneri puternici, care le pot face să se simtă protejate, sau vor căuta să devină chiar ele curajoase, puternice, invulnerabile.
Sugestii pentru mamele care își cresc singure fetele
Indiferent cum a evoluat relația ta cu soțul tău, evită să îi prezinți ficei tale o imagine negativă a tatălui său să îl discreditezi constant. Chiar dacă ți se pare greu, prezintă-i şi calitățile şi părțile bune. Nu uita că imaginea pe care o formezi despre tatăl ei influențează felul în care va privi toți bărbații.
Dacă este posibil, încurajează-ți fiica să păstreze relația cu tatăl ei, indiferent de situația care este între tine şi el. Ea are nevoie de el în aceeaşi măsură în care are nevoie şi de tine. Dacă nu este posibil, încearcă să aduci în anturajul fetiței bărbați care se poartă frumos cu ea, care sunt atenți şi care o apreciază.