Printre cele mai răspândite frici de proaspete mămici este alăptarea în perioada în care sunt răcite. Este adevărat că acest moment te cam pune pe gânduri, deoarece îți este frică să nu-i faci rău și micuțului. Medicii însă dau asigurări că poți continua să alăptezi la sân, chiar dacă ai răcit. Vezi în continuare câteva recomandări și informații utile în acest sens.
Bebelușul tău nu va contracta boala prin laptele matern - de fapt, acesta conține anticorpi pentru a reduce riscul de a contracta virusul. Virușii precum cei care provoacă răceala obișnuită nu trec în laptele matern, așa că alăptarea nu este doar sigură, ci este o scuză bună pentru a te așeza și a te odihni.
Este sigur să alăptezi dacă ești răcită?
Da, este în continuare sigur să alăptezi atunci când nu te simți bine. Laptele matern este în continuare cea mai sănătoasă sursă de hrană pentru bebeluș, oferindu-i în același timp anticorpi și alți factori imunologici care îl vor ajuta să împiedice contractarea virusului. Dacă te simți prea bolnavă pentru a alăpta, laptele matern muls/pompat are aceleași beneficii - alege doar un îngrijitor sănătos care să hrănească bebelușul cu un biberon.
Chiar și în cazul contractării COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, cele mai bune dovezi sugerează că laptele matern este cel mai sigur mod de a hrăni copiii. Dacă ești simptomatică sau ai o infecție activă, poți pompa laptele. Dar această decizie trebuie luată împreună cu medicul și consultantul în alăptare.
Boala trece prin laptele matern?
Virusurile care provoacă răceala și gripa nu trec prin laptele matern. Anumite boli mai grave precum HIV, HTLV-1 sau bruceloza (o infecție bacteriană rară) trec prin laptele matern și ar trebui să discuți cu medicul dacă ai fost diagnosticată cu una din aceste boli.
A fi răcită afectează aprovizionarea cu lapte?
Poate, mai ales dacă nu alăptezi sau pompezi la fel de mult ca în mod normal, deoarece nu te simți bine. Dar o scădere a aprovizionării cu lapte nu este probabil să fie permanentă. A fi bolnavă câteva zile nu este o problemă când vine vorba de lungul drum al alăptării, deci continuă să alăptezi/pompezi cât de des poți.
Când trebuie evitată alăptarea?
Deși se recomandă în mod obișnuit să alăptezi în continuare chiar și atunci când ești bolnavă, există unele situații în care ar fi împotriva recomandărilor celor mai mulți medici. Acestea includ boli precum HIV, septicemia și HLTV-1. Acestea sunt toate boli care pot fi transmise direct unui copil prin laptele matern al mamei.
Chiar și în cazurile toxiinfecției alimentare, este important ca alăptarea să continue. În general, atâta timp cât simptomele sunt limitate la tractul gastro-intestinal (cum ar fi vărsături sau diaree), nu există riscul de a transmite o infecție copilului. Dacă toxiinfecția alimentară progresează spre septicemie, bacteriile au trecut de obicei în sânge până atunci și alăptarea trebuie evitată. Cu toate acestea, acest lucru este foarte rar.
Antibioticele și alăptarea: care sunt permise și care nu
Dacă îți alăptezi bebelușul - vrei desigur să știi dacă antibioticele sunt medicamente care pot afecta bebelușul și calitatea laptelui matern. Vestea bună este că utilizarea antibioticelor nu necesită, în general, suspendarea sau încetarea alăptării! Antibioticele sunt, în general, prescrise mai rar decât în trecut, pentru că afectează rezistența la bacterii pe termen lung. De asemenea, antibioticele nu sunt eficiente în condiții virale, cum ar fi majoritatea răcelilor.
Paracetamolul și alăptarea
Mai întâi de toate trebuie să ceri sfatul medicului înainte de a lua paracetamol dacă copilul s-a născut devreme (prematur), a avut o greutate mică la naștere sau are o afecțiune medicală.