În curând va începe un nou an de învățământ, iar asta înseamnă că ochii copiilor vor fi mai solicitați. Potrivit medicilor oftalmologi, pentru prevenirea problemelor de vedere este necesar ca părinții să aibă grijă ca cei mici să facă zilnic exerciții pentru ochi. Acestea ar trebui să fie făcute sub formă de joc, pentru ca procesul să decurgă fără nicio problemă. Transformați gimnastica ochilor într-un joc vesel și distrați-vă sănătos împreună cu micuții voștri!

Dacă observați că cel mic se plânge tot mai des că îl dor ochișorii sau vede rău, nu amânați în niciun caz vizita la medicul oftalmolog. Pentru a preveni aceste situații neplăcute, vă vine în ajutor gimnastica ochilor pe care o puteți practica în condiții casnice. Exercițiile sunt destul de simple și trebuie făcute la fiecare două ore atunci când copilul studiază ceva. Totodată, sunt recomandate și atunci când copilul își focusează atenția într-un singur punct o perioadă îndelungată de timp: atunci când privește televizorul, stă în fața calculatorului sau a altor gadgeturi.

Așadar, iată trei exerciții pentru ochi pe care le pot face copiii și părinții pentru menținerea tonusului și înlăturarea oboselii:

  • Jocul cu stickerul. Lipiți de fereastră orice sticker care să poată fi observat cu ușurință pe fundalul peisajului de afară. Exercițiul se bazează pe focusare. Privim stickerul – apoi peisajul de afară – și din nou stickerul. Puteți să complicați un pic sarcina și să-i propuneți copilului să numere ferestrele blocului din apropiere, mașinile din parcare, păsările, etc. Este important să faceți exercițiul împreună, ca să-l implicați și mai mult.
     
  • Desenăm în aer. Desenați pe o coală de hârtie câteva figuri geometrice sau cifre cu săgeți de-a lungul lor. Copilul va urma cu privirea fiecare săgeată. Toate aceste mișcări sunt benefice pentru vederea copilului. În partea a doua a jocului rugați-l pe copil să își imagineze o anumită figură și să o deseneze cu ochii privind spre tavan sau pur și simplu în aer. Misiunea părinților este să ghicească ce a desenat copilul.
     
  • Cine clipește mai rapid? În pauzele dintre exerciții ar fi bine să practicați împreună clipirea rapidă a ochior, care ajută la tonifierea mușchilor din jurul ochilor. Puteți organiza o competiție, să vedeți cine dintre voi va putea clipi mai mult de 30 de secunde.

Medicii oftalmologi spun că aceste exerciții nu au efecte adverse și pot fi făcute inclusiv de către copiii care poartă ochelari. Măsurile de profilaxie sunt binevenite în orice situație.

Fiind executate cu regularitate, aceste exerciții pot îmbunătăți sănătatea ochilor, însă nu înlocuiesc tratamentele date de medic.