O fetiță de doi ani care a fost diagnostică cu o formă rară de nanism cântărește 3 kilograme și poartă la vârsta de aproape doi anișori haine de nou-născut. Abigail Lee, din statul american Louisiana, suferă de o boală rară numită nanism primordial osteodisplazic microcefalic tip II, ceea ce presupune că va ajunge să crească doar până la 60 de centimetri înălțime, potrivit Daily Mail.

Cazul fetiței este unul impresionant mai ales că atunci când s-a născut, prin cezariană, cântărea doar 1,1 kilogram. Mama fetei a descoperit că ceva este în neregulă atunci când era însărcinată, întrucât medicii i-au spus că aceasta nu crește în ritm normal.

Fetița va cântări 3 kilograme la 2 ani

„Abigail crește 2 grame pe zi, în loc de 28 de grame pe zi, așa că va cântări 3 kilograme când împlinește 2 ani. Îi vin doar hainele nou-născuților. Așa că nu știu ce vom facem când o să-mi spună că nu vrea să mai poarte haine de copii. Prietena mea ce mai bună are un copil de doi ani și e uimitor când o văd lângă el”, adaugă aceasta. Jucăriile pentru copiii de vârsta ei sunt uriașe pe lângă ea. Are o măsuță și scaune pentru păpușile ei Barbie unde poate sta și ea”, a spus mama fetiței, în vârstă de 25 de ani.

 

mamaplus

Abigail mănâncă la fel ca un copil normal, cu toate acestea nu poate face la fel de multe lucruri precum alți copii la vârsta ei din cauza proporțiilor ei mici.

Mama ei povestește că primele semnale de alarmă legate de boala fetiței au apărut încă din timpul sarcinii, când medicii au observat că nu se dezvoltă pe cât de repede ar trebui. Diagnosticul clar a venit însă la 8 săptămâni de la naștere.

mamaplus

Nanismul primodial nu se tratează

Nanismul primordial este o boală extrem de rară care presupune că persoana afectată va un corp mult mai mic decât ar fi normal în toate stadiile vieții. Nanismul primodial este unul dintre cele mai severe cazuri de cele 200 tipuri de nanism care există, potrivit Healthline.

Nu există tratament pentru această boală, diferită de nanismul hipofizar – care este mai comună – , iar majoritatea celor afectați nu trăiesc mai mult de 30 de ani.