Luna iunie este dintre cele mai bogate în sărbători creștinești. În această perioadă începe postul Petru și Pavel, perioadă deosebit de importantă pentru toți creștinii. Tot în această lună creștinii o vor prăznui pe Sf. Agafia de la Cușelăuca.
Prima sărbătoare importantă, marcată în data de 3 iunie, este Sfinții Împărați Constantin și Elena. O altă zi deosebită în calendarul ortodox este ziua de 10 iunie - Înălțarea Domnului.
"Sărbătoarea marchează încheierea perioadei pascale şi anticipează Cincizecimea. Duhul Sfânt se pogoară peste ucenici pentru că Mântuitorul a înălțat firea omenească în lumina şi slava de nepătruns a Sfintei Treimi, devenind un punct de iradiere a harului către toți oamenii. În această zi, formula de salut este: Hristos s-a Înălțat", a precizat părintele Anatol Gârbu.
O altă zi deosebită, menționată de părinte este 19 iunie, când are loc Pomenirea Morților. Pe 21 iunie, creștinii ortodocși vor marca Ziua Sfântului Duh.
"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Aceasta reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate", a explicat Anatol Gârbu.
La sfârșitul primei luni de vară începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care va dura exact două săptămâni, de pe 28 iunie până pe 11 iulie. Postul Sfinților Apostoli este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Totodată, prin ținerea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime. Iată de ce acesta se mai numea și Postul Cincizecimii.
Pe parcursul acestui post, sâmbăta și duminica biserica face dezlegare la peşte. De asemenea, avem dezlegarea la peşte în zilele de marţi și joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare.