Stați toată ziua lângă aragaz și sunteți convinsă că nu este posibil să reduceți volumul de gaz consumat. Însă, nu este chiar așa. Trebuie doar să alegeți corect vesela și să respectați câteva reguli.
Economia gazului în condiții casnice
Preparați mâncarea la capacitatea focului necesară pentru bucatele alese, după ce începe să fiarbă, intensitatea focului trebuie micșorată de două ori. Aveți în vedere faptul că cea mai mare temperatură este la capătul flăcărilor, de aceea nu permiteți gazului să ”lingă” tigăile și cratițele. Acest lucru este în detrimentul veselei dar și a bugetului dumneavoastră.
Încercați să pregătiți cât mai rar bucate în rolă bucate în cantități mici. Uneori, este mai bine să folosiți cuptorul cu microunde pentru a coace două mere sau câțiva cartofi.
Pentru a economisi gazul consumat pentru încălzirea apei din baie, folosiți dispozitive econome pentru duș și încercați să nu umpleți cada dar să faceți duș. Acest lucru vă va permite să economisiți apa și gazul necesar pentru încălzirea acesteia.
Tigăile și cratițele acoperite cu strat de protecție sunt bune nu doar prin faptul că puteți găti cu ajutorul lor bucate delicioase. Această veselă se potrivește de minune pentru aragaz.
Datorită acestei caracteristici, vesela se încălzește rapid și uniform, iar asta înseamnă că para focului trebuie să fie mai mică. Este foarte bună și vesela cu dublu start și fund ce acumulează căldura, care, la fel, asigură încălzirea uniformă. Plus la toate se creează efectul cuptorului rusesc, adică după deconectarea aragazului, vasul păstrează temperatura înaltă încă 15 – 20 de minute. Iar bucatele pregătite într-o astfel de tigaie, vă vor permite să economisiți atât apa cât și gazul.
Alegerea veselei în corespundere cu dimensiunea arzătoarelor este încă un detaliu important în ceea ce ține de economisirea gazului sau electricității. Tigăile, oalele, cratițele trebuie să aibă diametrul fundului aproximativ cât diametrul arzătoarelor. Nu se recomandă să puneți un vas mare pe un arzător mic sau invers. În afară de aceasta, fierbeți legumele, peștele și alte produse într-o cantitate mică de apă și acoperiți vasul cu capac.
Vreți să pregătiți un ceai? Atunci nu este cazul să umpleți ceainicul cu apă. Folosiți doar acea cantitate de apă de care aveți nevoie.
Economisirea gazului într-o casă privată
Într-o casă privată, economisirea gazului, de regulă, înseamnă economisirea căldurii pentru că cel mai mare volum de gas consumat se duce pentru încălzirea casei.
În primul rând, trebuie să izolați pereții și mansarda. Geamurile termopan vă vor ajuta să economisiți gazul consumat pentru căldură, de asemenea, ecranele reflectorizante instalate între pereți și calorifere. Încă un șiretlic: se poate reduce temperatura de confort cu 2-2,5 grade. Nu prea se observă acest lucru, însă, face bine la buzunar.
Dacă aveți posibilitatea, utilizați lemne pentru încălzirea casei. Dacă acest lucru nu este posibil, instalați un cazan cu condensare econom.
Cea mai bună variantă de economisire a gazului într-o casă privată este automatizarea sistemului de încălzire. Cei care aplică deja acest sistem afirmă că cheltuielile pentru instalare se răscumpără în decursul primului sezon de termoficare.
Așa deci, pentru a obține economisirea gazului:
- Instalați capuri termice la toate caloriferele (15 – 20 % economie);
- Instalați compensator hidraulic la conexiunea dintre cazan și pompa cu viteză variabilă (20% economie)
- conectași termostat cronometric de cameră (15-35% economie)
- face izolarea termică a podurilor reci (15-40% economie).
Dacă veți implementa în viață măcar jumătate din sfaturile noastre, economia la gaz va constitui circa 25-30%. Datorită recomandărilor noastre, banii dumneavoastră nu vor arde cu flacăra albastră, ci vor fi cheltuiți pe ceva util.