Foarte multă lume susține că învățarea poeziilor pe de rost ar ine de domeniul trecutului și acest process nu prea sprijină cu nimic dezvoltarea cognitivă a copilului. Totuși, specialiștii îi contrazic pe susținătorii acestei idei și afirmă că atunci când învață o poezie, copilul intră în contact cu un vocabular extins, pe care nu îl poate întâlni în conversațiile de zi cu zi. Când ajunge sa înțeleagă o poezie, copilul își dezvoltă gândirea abstractă datorită metaforelor întâlnite. Lista avantajelor continuă în articolul de mai jos.
Învățarea unei poezii implică memoria de lucru, dar și memoria pe termen lung, astfel copilul tău va ști cum să rețină informația o perioadă lungă de timp și nu doar până la primul examen. Poeziile, asemeni cântecelor, îi pun la dispoziție copilului structuri lingvistice pe care și le poate însuși ca atare și le poate folosi apoi în contexte reale de viață/ Atunci când învață o poezie, în mintea copilului tău au loc o multitudine de asocieri și conexiuni cu alte informații deja existente. Copilul tău va deveni mai sensibil la cuvinte, cu abilitățile sale de comunicare mai dezvoltate. Mai mult, învățarea unei poezii îi dezvoltă vocabularul, iar un vocabular dezvoltat sprijină învățarea în general.
Alege poezii cu semnificație pentru copilul tău
De cele mai multe ori, copiii învață poeziile date de la școală, ceea ce înseamnă că nu au o libertate de alegere prea mare. Atunci când devine obligatorie, învățarea își pierde tot farmecul pentru copil. Caută poezii amuzante, ce îi trezesc interesul sau în care se poate regăsi.
Citește-i tu poezia și întreabă-l câteva lucruri despre ea
Ce i-a plăcut, ce nu a înțeles, despre ce crede ca este vorba, ce imagine i-a venit în minte ascultând poezia. Dacă este un copil preșcolar o poate desena. Dacă este un copil mai mare poate spune primele cuvinte ce îi vin în minte atunci când ascultă poezia.
Identificați împreună cuvintele noi, a căror sens nu îi este clar și încercați să extrageți sensul din context Nu te transforma într-un dictionar ambulant pentru copilul tău, ci adresează-i mereu întrebări provocatoare. Astfel sunt mai multe șanse să rețină ceva.
Luați fiecare vers în parte și faceți împreună asocieri
Fonetice (cu ce seamănă cuvântul acesta?) sau semantice (cum altfel mai poți spune la …). Dacă te bazezi doar pe rima poeziei pentru a fi memorată, fără să te asiguri că este bine înțeleasă de către copil sunt șanse mici să își mai amintească ceva după o perioadă.
Apelați la metode diverse de a interacționa cu poezia învățată
Desenați fiecare vers din poezie, mimați diferite cuvinte din poezie, recitați poezia pe voci, interpretați poezia asemeni unei piese de teatru.
Folosește timpul în care stați în mașină, în care mergeți pe stradă, la masă sau înainte de culcare pentru a vă distra învățând. Poate astfel îi vei schimba perspectiva asupra memorării unei informații în general.