Cele nouă luni de sarcină aduc numeroase schimbări, iar printre acestea și un eveniment ciudat, cel în care buricul iese (sau nu!) în afara burții. Se pare însă că nu tuturor viitoarelor mame li se întâmplă acest lucru. Pot exista femei cărora buricul să le rămână în interior, sau cel mult să ajungă la nivelul burticii pe toată perioada sarcinii.
Pe de altă parte, două burtici nu sunt neapărat la fel. Aceeași mamă poate să aibă o sarcină foarte evidențiată cu un copil și mai subtilă cu celălalt, astfel că nu e neapărat necesar că, dacă la primul copil ți-a ieșit buricul în afară, la fel să fie și la fratele sau sora sa.
Pe scurt, uterul ce se dezvoltă pe măsură ce sarcina avansează, pune presiune pe musculatura abdomenului, lucru ce împinge efectiv buricul în afară.
Când iese buricul în afară în timpul sarcinii?
Desigur că nu există o regulă generală și acest eveniment nu are loc pentru toate mamele în același moment, însă cel mai frecvent buricul iese în relief începând cu săptămâna 26 de sarcină.
Cum te afectează buricul ieșit în afară în timpul sarcinii?
Buricul ieșit în afară nu-ți va da mari bătăi de cap, însă e posibil să te deranjeze puțin atunci când vine vorba de îmbrăcăminte. Fiind o parte sensibilă a corpului, e posibil să simți că materialele ce intră în contact cu buricul, te irită. Acest lucru se rezolvă foarte ușor aplicând un plasture pe zona în cauză, atunci când porți hainele cu pricina.
Dacă buricul ieșit în relief te deranjează, stai fără grijă, acesta se va retrage la scurt timp după nașterea bebelușului.