Ce trebuie să facă mama în cazul în care copilul ei a înghițit o substanță potențial periculoasă: medicamente, fragmente de soluții pentru îngrijirea casei?
Pentru început, nu trebuie să intrați în panică! Este foarte important să vă păstrați mintea limpede. Examinați gurița copilului. Dacă pe limbă au mai rămas bucățele de pastilă sau soluții de uz casnic, spălați insistent gurița copilului sub un jet cu apă curgătoare.
În continuare, trebuie să solicitați ambulanța. În timp ce medicii sunt în drum spre dumneavoastră, propuneți-i copilului să bea apă, măcar câte o guriță. Într-o cantitate mică de apă se poate dizolva un absorbant special.
Al treilea pas: mama trebuie să țină minte ce medicament a nimerit p mâna copilului. Câta pastile erau în ambalaj și câte au mai rămas, în ce cantitate erau soluțiile chimice de uz casnic. Toată această informație trebuie să o comunicați medicilor!
Ce nu trebuie să faceți dacă copilul a înghițit ceva periculos? Nu trebuie să scăpați situația de sub control. Luați legătura cu specialistul. Nu hrăniți copilul până la sosirea echipei de salvare, cel mai probabil, copilului i se vor face spălături stomacale. Nu încercați să faceți individual această procedură mai ales în cazul unui copil care nu are încă vârsta de 3 ani: nu veți face decât să speriați copilul și nu veți reuși nimic de una singură.
Important! Părinții trebuie să știe că pătrunderea tractul gastro-intestinal a bateriilor, magneților, monetelor ș.a.m.d. este foarte periculoasă. Iar dacă s-a întâmplat totuși acest lucru, chemați de urgență ambulanța!