În fiecare an, la 6 mai, creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În credința populară românească, mai este numit SânGeorge sau Sângeorz și este considerat ocrotitorul soldaților, agricultorilor, dar şi al păstorilor. În această zi, în țară, se sărbătoreşte hramul mai multor localități.
Potrivit legendei, Sfântul Gheorghe s-a născut într-o familie creştină. S-a înrolat în armată şi s-a evidenţiat prin fapte de vitejie, dar şi prin săvârşirea mai multor minuni.
Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai onorați în creştinism, fapt dovedit de numărul mare de oameni care îi poartă numele, precum şi de regiunile care l-au ales drept ocrotitor. La momentul actual în Republica Moldova 41.892 de bărbați poartă prenumele Gheorghe, 187 de persoane se numesc George, 438 de femei poartă prenumele Gheorghina și 1000 de persoane se numesc Georgeta.
- Ca semn de sărbătoare, în ziua Sfântului Gheorghe, creștinii pun la porțile caselor crenguțe de salcie, brazde cu iarbă verde. Se spune, din bătrâni, că Sfântul Gheorghe, când vine, își leagă calul de un stâlp al porții și paște iarbă. Obiceiul de a pune crenguțe de salcie şi iarbă verde la porți are o dublă semnificație. Pe de o parte, simbolizează venirea primăverii, verdele reprezentând renașterea naturii și trezirea la viață a vegetației. Pe de altă parte, crenguțelor cu muguri le sunt asociate puteri nebănuite de ocrotire a pășunilor și fânețelor împotriva duhurilor rele.
- O superstiție legată de Sfântul Gheorghe spune că de ziua Sfântului Gheorghe nu e bine să dormi, pentru că vei lua somnul mieilor și vei fi adormit tot anul.
- Tot în ziua Sfântului Gheorghe, o altă superstiție spune că dacă te duci pe malul apei şi stai culcat pe burtă şi se întâmplă să vezi un pește, ai noroc tot anul.
- De Sfântul Gheorghe se dau de pomană lapte, brânză și caș.
- Busuiocul este semănat înainte de răsăritul soarelui și se adună de pe câmp plantele medicinale.
- Usturoiul sădit la Sfântul Gheorghe are proprietăți vindecătoare.
- Dacă va fi vreme ploioasă, atunci se va face grâul și fânul, dacă va fi rouă multă, este semn de bogăție.