Unul dintre lucrurile pentru care mulți părinți își fac griji ține de momentul când copilul lor va începe să vorbească. Aceste griji sunt alimentate, de cele mai multe ori, de comparația micuțului cu alți copii de vârsta lui. 

Înainte de a trece la metodele prin care ai putea să-ți ajuți copilul să îvețe să vorbească mai repede, e important să știi că, de obicei, copiii ajng să vorbească bine pe la vârsta de 4-5 ani și nu e nimic grav dacă între timp, cel mic vorbește mai greu sau are anumite ezitări în pronunțarea unor litere sau cuvinte.

Încă un lucru pe care trebuie să-l știi este că e în măsura puterilor tale să-ți ajuți puiul să învețe să vorbească mai repede. Iată cum poți s-o faci:

Vorbește, vorbește, vorbește...
Cu siguranță, te așteptai la ceva mai complicat... Ei bine, ca să-ți ajuți copilul să vorbească, trebuie să vorbești cu el. Lucrurile funcționează destul de simplu, copilul te va auzi și cu timpul va încerca să te mimeze. Poate că primele încercări vor fi stângace, dar în cele din urmă, va vorbi.

Vorbește despre ce faci, imaginează-ți conversații cu el. Dacă faci mâncare, denumește fiecare ingredient și fiecare obiect pe care îl folosești.

Un aspect important este să pronunți corect cuvintele. Chiar dacă micuțul tău este extrem de adorabil și îți vine să-l gigiulești întruna, strădui-te să nu stâlcești cuvintele atunci când vorbești cu el. Ține minte - tu ești un model pentru el și el va repeta cuvintele după tine.

Citește-i cărți
Chiar dacă e micuț și e posibil să nu prea înțeleagă cei zici, această metodă aduce cu sine câteva beneficii. În primul rând, vocea ta o să-l calmeze și probabil, îți va fi mult mai ușor să-l adormi astfel. În al doilea rând, micuțul va auzi cuvinte noi. trebuie să recunoaștem că în viața de zi cu zi, utilizăm un număr limitat de cuvinte, iar cărțile sunt o sursă bună pentru îmbogățirea vocabularului. 

Un alt beneficiu e acela că cel mic se va obișnui să te vadă cu cartea în mănă și odată ce copiii au tendința să mimeze comportamentele celor mari, e foarte probabil ca atunci când va mai crește un pic să manifeste și el interes pentru lectură.

Cântă-i
Pe lângă faptul că se va calma (apropo, cântatul poate deveni o alternativă bună a legănatului), copilul va auzi sunete și cuvinte noi, pe care va încerca să le imite.

Evită televizorul, telefonul și alte mijloace TIC
E greșit să aștepți ca micuțul tău să înceapă să vorbească dacă nimeni nu vorbește cu el și dacă își petrece timpul uitându-se la telefon, televizor sau tabletă.

S-ar putea să crezi că nu este nicio diferență dacă vorbești tu cu copilul sau îl pui să privească, de exemplu, un desen animat, unde tot aude cuvinte. Ei bine, lucrurile nu stau tocmai așa. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Washington a arătat că un copil va învăța între 6 și 8 mai puține cuvinte pe oră petrecută în fața televizorului urmărind o emisiune pentru copii. Probabil se datorează lipsei dialogului și simplității limbajului, așa că cel mai bine îi citești micuțului tău o carte. 

Știința
Un geniu de la MIT pe nume Dev Roy a organizat un seminar despre Nașterea Lumii care arată exact cum asimilează copiii limbajul. A montat camere în toată casa și a filmat fiecare interacțiune dintre adulții din casa sa și copilul său.

Prin intermediul unui algoritm, Roy a reușit să treacă prin toate înregistrările și a observat că pe parcursul unui an un cuvânt a fost asimilat foarte bine de copil, observând inclusiv și camera în care a fost cel mai des folosit acest cuvânt.

Rezultatele cercetării sale au arătat că dezvoltarea vorbirii este un proces subtil și natural. Următorii sunt pașii care au fost urmați:

  • Îngrijitorul vorbește despre ceva.
  • Copilul arată că își dorește acel obiect și scoate un sunet similar cu cel emis de îngrijitor.
  • Îngrijitorul se prinde și rostește cuvântul pentru acel obiect în timp ce îl oferă copilului.
  • Copilul reține corecția și pronunță numele obiectului ceva mai corect.
  • Procesul se repetă până când copilul poate spune cuvântul corect, în cazul fiului lui Roy acest cuvânt este apă.

Nu au fost necesare cartonașe, tehnici elaborate, cărți sau aplicații. Copilul a învățat natural.

Tu ce alte secrete mai ai?