Specialiștii în creșterea și educarea copiilor recomandă ca cei mici să fie obișnuiți cu îndeplinirea unor treburi casnice de la o vârstă fragedă. Asfel, copilul tău va deveni mai responsabil, dar și independent, ceea ce, cu siguranță, îți dorești.
Bineînțeles că nu îl vei pune din start să facă ordine în curte sau să gătească cina, ci vei alege un șir de activități potrivite pentru vârsta lui, care să-l facă să devină mai organizat și să te ajute să nu-ți pierzi timpul pe lucruri precum aranjatul jucăriilor.
Totuși atunci când este vorba de copii, mai ales de copiii noștri, mai mereu ni se pare că poate e prea devreme să fie puși la muncă. Cât de ciudat ar putea părea, dar să știi că uneori, copiii sunt chiar foarte entuziasmați de încrederea ce li se acordă și se implică cu mare drag în activitățile casnice.
Iată câteva idei de treburi casnice, pe care i le poți încredința micuțului tău, în funcție de vârstă:
2-3 ani:
- aranjatul jucăriilor;
- hrănirea peştilor;
- aranjatul şi sortatul hainelor;
- ştersul prafului;
- aranjarea cărților şi revistelor în rafturi;
4-5 ani:
- să-şi facă patul;
- să curețe farfuriile;
- să ude florile;
6-7 ani:
- să spele podeaua;
- să strângă şi să curețe masa;
- să răspundă la telefon;
- să-şi facă curat în cameră;
8-9 ani:
- să dea cu aspiratorul;
- să ajute la pregătirea cinei;
- să-şi prepare gustări simple (sandviciuri, cerale cu lapte etc.);
- să-şi spele rufele;
- să-şi pregătească micul-dejun;
- să plimbe cățelul;
- să curețe legumele;
Peste 10 ani:
- să spele geamurile;
- să curețe toaleta;
- să spele maşina;
- să gătească feluri de mâncare simple sub supravegherea părinților;
- să calce rufe;
- să curețe bucătăria;
- să-şi schimbe aşternuturile;
- să curețe cuptorul cu microunde;
- să tundă gazonul.
Totodată, specialiștii recomandă ca aceste responsabilități repartizate copiilor să nu vină sub formă de pedepse, pentru că în acest caz, poate să aibă de suferit relația dintre voi. Pentru a-i stimula interesul și entuziasmul în ceea ce ține de treburile casnice, poți să-i oferi mici recompense. Cei mici nu prea sunt motivați de bani, în schimb, poți să le prepari mâncarea lor preferată sau desertul pe care îl adoră, poți să le oferi o jucărie sau să-i îndeplinești o dorință. Cei mai mari, vor aprecia și banii, dar ai grijă să nu exagerezi. Copiii trebuie să înțeleagă că îndeplinind anumite treburi casnice, nu-ți fac o favoare, ci contribuie la confortul familiei.
Nu uita nici de laudă. Copilul tău se va simți flatat și încurajat dacă o să remarci cât de frumos a aranjat jucăriile sau cât de delicioasă este salata pe care a gătit-o. De asemenea, nu fă abstracție ceea ce face din proprie inițiativă, pentru că e lăudabil să-și asume niște reponsabilități casnice fără ca cineva să-i spună.
Tu ce activități casnice îi încredințezi copilului tău?