În primele luni de viață, bebelușul se acomodează cu tot ce are împrejur, inclusiv cu vocile mai clare ale părinților, pe care abia le putea auzi atunci când se afla în burtica mamei. Această perioadă este complicată din punct de vedere emoțional, pentru că cel mic face cunoștință cu o lume absolut nouă, iar prezența mamei este vitală. Cum rămâne însă cu brațele tatălui și de ce unii bebeluși se obișnuiesc mai greu cu aceste îmbrățișări?
Prima necesitate a bebelușului este siguranța, iar mama reprezintă un loc sigur, pentru că miroase a lăptic și l-a purtat sub inimioară pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Tăticii nu ar trebui să se întristeze, pentru că atașamentul va veni treptat, iar răbdarea ar fi cea mai bună soluție. Ce alte metode mai există, aflați în cele ce urmează.
Joaca la distanță
Dacă bebelușul plânge ori de câte ori tăticul îl ia în brațe, ar trebui să renunțe pentru o vreme la asta și să încerce să comunice cu micuțul de la distanță. Se pot face o mulțime de activități interesante și chiar interactive: jocul de-a v-ați ascunselea, cântece sau poezii pentru copilași sau celebrele ”Tăpușele”. Astfel, bebelușul va căpăta mai multă încredere și va deveni mult mai relaxat atunci când tăticul va încerca să interacționeze cu el.
Cât mai mult timp petrecut împreună
Știm bine cât este de complicată prima perioadă după nașterea copilului, iar atât mamele cât și tații au nevoie de un singur lucru - somnul binemeritat. Dacă tăticul doarme într-o cameră separată pe timpul nopții, pentru a merge a doua zi la serviciu, ar fi bine să dormiți în trei pe parcursul zilelor de weekend. Încercați să fiți cât mai des în preajma copilului și astfel îi veți spori interesul.
Primul contact fizic
Dacă mama are o voce blândă, sânii moi și mâinile catifelate, atunci tații sunt complet diferiți. Pentru bebeluș, această diferență este prea contrastantă la început, astfel încât îi va lua un timp să se obișnuiască. Totodată, tăticii care poartă barbă sau mustață pot fi cam înfricoșători pentru pici. Un sfat ar fi ca atunci când tăticul vine să se joace cu copilul, să fie și mămica în preajmă, pentru ca cel mic să se simtă ”pe mâini bune„.
Activități comune
Foarte multe familii repartizează activitățile de rutină cu bebelușul, ceea ce le ușurează considerabil viața. Dacă mămica se ocupă de hrana și îngrijirea zilnică a bebelușului, tăticul poate încerca să-i facă băiță, să iasă cu copilul la plimbare sau să se joace cu el. Responsabilitățile împărțite în cuplu aduc rezultate bune pentru ambii părinți, iar relația tătic-bebeluș se va îmbunătăți la scurt timp.