Creșterea copilului vine la pachet cu un amalgam de emoții unice, dar și momente mai puțin plăcute, cum ar fi împrăștiatul mâncării peste tot. Ei bine, cum orice etapă din creșterea și dezvoltarea copilului este absolut normală, chiar dacă te depășește uneori, să știi că între timp, atât mămicile cât și specialiștii în domeniu, au identificat câteva soluții utile care par să funcționeze în cele mai multe cazuri. Dacă te confrunți și tu cu această problemă, s-ar putea ca recomandările de mai jos să-ți fie de folos.
Dacă celor mici li se pare amuzant să arunce mâncarea pe jos, părinții nu sunt de aceeaşi părere… Care este metoda cea mai potrivită de a-i învăța, cu blândețe, că mâncarea nu se aruncă?
„Este important să îi lăsăm pe copii să exploreze mâncarea, odată ce intră în etapa diversificării alimentației, să o descopere şi să o <<controleze>> singuri potrivit vârstei lor. Și la fel de bine este să le arătăm calm și ferm în acelaşi timp ce facem la masă, dar și ce nu ar trebui să facem“, ne sugerează Cosmina Nițu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului.
Cum este indicat să procedăm noi, ca părinți, când copilul aruncă mâncarea? Iată câteva dintre metodele pe care Cosmina Nițu le-a găsit eficiente în oprirea aruncatului sau jucatului cu mâncarea în timpul mesei şi pe care ni le recomandă şi nouă:
- Nu puneți farfuria plină ochi cu mâncare (şi nici tăvița scaunului de luat masa)!
- Încercați să modelați comportamentul copilului în timpul mesei.
- Când îl vedeți că aruncă mâncarea pe jos, evitați să reacționați agresiv şi spuneți-i calm, dar cu un ton hotărât: „Nu arunca pe jos!“
- Alegeți un „castronel magic“ în care copilul să pună mâncarea pe care nu o mai vrea, arătându-i cum anume să facă (văzându-vă, va proceda la fel).
- În cazul în care continuă să arunce mâncarea şi nu dă nici un semn să se oprească, sunt şanse ca, de fapt, să nu îi fie foame şi să îşi dorească doar să se joace. În acest context, cel mai potrivit ar fi să încercați să îl scoateți din scaun și să încheiați masa.
Este posibil ca toate aceste „reguli“ să nu funcționeze din prima. Încercați să nu vă descurajați şi să vă păstrați optimismul şi consecvența!