Renunțarea la scutece și ”împrietenirea” cu olița este o etapă importantă din viața copilului, care le poate da bătăi de cap părinților. Cazurile miraculoase în care renunțarea la scutec se produce în câteva zile sunt, desigur, încurajatoare. Însă pentru majoritatea părinților, acest proces firesc în dezvoltarea copilului este, de cele mai multe ori, unul anevoios.
În primul rând ar trebui să știi că nu există reguli clare în ceea ce privește vârsta exactă sau modul în care copilul renunță efectiv la scutece, obișnuindu-se cu olița. De aceea, încercarea mai multor metode și împărtășirea experiențelor cu alti părinți poate fi extrem de utilă dacă vă aflați în această etapă de creștere a copilului.
Încearcă să nu cedezi nervos și să te înarmezi cu răbdare. De cele mai multe ori, atunci când e vorba de încăpățânare, e important ”să nu pui gaz pe foc”. De aceea e indicat să se renunțe o perioadă la tentativele de a-l face să stea pe oliță și de a relua antrenamentele în momentul în care copilul a uitat de experiențele mai puțin plăcute din trecut. Un alt pas important este acela de a reuși să faci din această misiune un lucru amuzant nu doar pentru copil, ci și pentru tine. Nervii, nerăbdarea și încăpățânarea nu vor avea în niciun caz efecte pozitive. Vezi în continuare câteva metode interesante care s-ar putea să funcționeze.
Sistemul de recompense
Este important de subliniat că pedepsele nu au ce căuta în acest sistem. Altfel spus, orice reușită a copilului trebuie recompensată în diferite feluri, în timp ce eșecurile trebuie însoțite de încurajări și de eventuale recompense mai mici care să îi arate copilului că apreciați măcar intenția sa de a sta pe oliță, chiar dacă nu face nimic în ea. Săculețul cu surprize, metodă încercată de ani de zile, din păcate fără succes, este una dintre posibilele ilustrări ale recompensei. Dacă însă recompensa este mult mai exactă, adică bebe știe exact ce va primi după ce sta pe oliță, s-ar putea ca rezultatele să fie mai îmbucurătoare.
”Magie în oliță”
Este o metodă care are efecte bune mai ales în cazul băiețeilor. Plasarea în oliță a unor stickere care își schimbă culoarea în contact cu urina poate deveni un joc atractiv pentru copil. De asemenea, dacă optați pentru folosirea direct a toaletei puteți înlocui stickerele cu o substanță plasată în apa din toaletă, care se colorează atunci când intră în contact cu urina. Sau puteți împrăștia diferite forme în apă, pe care copilul se va amuza să le atingă cu jetul de urină. Desi la prima vedere pare destul de inestetică, metoda asta s-ar putea să dea roade în cazul unor copii cu o imaginație bogată.
Petrecere pe oliță
Deși mai greu de pus în practică, ideea de a aduce un prieten de aceeași vârstă, cu aceleași preocupări în domeniu pentru a face totul mai plăcut, pare să fie uneori salvatoare. Discutați despre această idee cu mămici care au copii de aceeași vârstă și care pot veni în vizită cu tot cu olițele micuților. O petrecere pe oliță poate fi chiar amuzantă...
Exemplul personal funcționează extrem de bine
Renunțarea la scutece se poate face mai ușor și cu ajutorul exemplului personal. Desigur, nu pretinde nimeni să vă cumpărați o oliță pe dimensiunile unui adult. Este suficient să îl puneți pe copil pe oliță în timp ce vă așezați pe vasul de toaletă. Dacă e nevoie, nu ezitați să vă maimuțăriți sau să îi imitați gesturile de curiozitate. S-ar putea să aibă efect...
Cumpărături pentru marele eveniment
Dacă vreți să îl faceți pe copil să fie conștient de importanța faptului în sine de a renunța la scutece, vorbiți-i în limbajul lui despre acest lucru. Faceți împreună cumpărăturile pentru acest eveniment. Cumpărați o oliță care să îi placă, hârtie igienică de diferite forme și culori, obiecte care pot constitui recompensa. Puteți inventa și jocuri pe care să le jucați împreună în timp ce stă pe oliță. De exemplu cine rupe cele mai multe bucățele dintr-o bucată mai mare de hârtie, etc.
Oricât de multe metode ați încercat și indiferent de câte ori ați eșuat, nu uitați că nu e vina nimănui dacă nu obțineți imediat rezultatele dorite. Cu răbdare și fără prea mult stres, copilul va ajunge în cele din urmă să ceară singur olița, chiar dacă până se va obișnui în totalitate cu ea va trece prin mai multe etape neplăcute. Important este să tratați cu o oarecare lejeritate fenomenul în sine și să vă obișnuiți cu ideea că nimic nu e bătut în cuie când vine vorba de dezvoltarea copiilor.