În perioada sarcinii, o viitoare mămică poate trece printr-o mulţime de stări de disconfort şi dureri abdominale. De regulă, durerile sunt inofensive, nu reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea mamei şi a fătului. Totuşi, există şi contracţii uterine dureroase, care, în asociere cu alte simptome, anunţă declanşarea unui avort spontan sau a naşterii premature. Medicul ginecolog-obstetrician Silviu Istoc spune că, pe timpul sarcinii, corpul suferă o serie de transformări, astfe încât este dificil să vă daţi seama ce este normal şi ce poate fi îngrijorător.
„Din păcate, pe perioada sarcinii pot apărea evenimente a căror interpretare clinică poate avea semnificaţii patologice, adevărate semnale de alarmă în ceea ce priveşte starea de sănătate a viitoarei mămici sau a fătului. Dacă pacienta simte că ceva este în neregulă, cel mai bine este să sune medicul”, a explicat specialistul.
Pentru a evita complicaţiile în timpul sarcinii este recomandat să luaţi în considerare fiecare simptom care poate apărea în cele nouă luni de sarcină.
De exemplu, dacă temperatura corpului dumneavoastră a depăşit 37,5 grade şi nu prezentaţi nici un alt simptom de răceală, sunaţi cât mai repede pe medicul care vă îngrijeşte. Febra este semn al unei infecţii prezente în organism, aşa că trebuie să luaţi cât mai repede un tratament.
Mai mult decât atât, febra în primul trimestru de sarcină poate duce la apariţia unor malformaţii.
„Durerile severe şi ascuţite, în oricare parte a burţii, indiferent că sunt însoţite sau nu de greaţă, ar trebui să vă ridice un semn de întrebare. Este adevărat că acestea pot fi un simptom al indigestiei sau intoxicaţiei alimentare, dar în acelaşi timp ele pot semnala prezenţa, în trimestrul III a unei afecţiuni care se numeşte eclampsie şi care trebuie tratată rapid. În acelaşi timp, durerile care apar în lateralele burţii pot fi semne ale unei naşteri premature, a unui avort sau a unui fibrom”, a completat dr. Istoc.