mamaplus

Cele mai frecvente greșeli pe care le fac mamele atunci când schimbă scutecele

-
//
13.01.2021

Chiar dacă schimbatul scutecelor nu este una dintre activitățile preferate ale mămicilor, acest proces este totuși unui foarte necesar. Iar dacă nu îl putem face mai plăcut, atunci măcar să fie cât de simplu cu putință. Multe proaspete mămici învață însă pe pielea lor care sunt greșelile pe care trebuie să le evite atunci când schimbă bebelușul. Dacă nu vrei să fie nevoie să înveți din propriile tale greșeli, atunci află în continuare ce ar trebui să știi să eviți atunci când îți schimbi micuțul, astfel încât totul să meargă strună.

Neglijezi dimensiunile scutecelor

Bebelușii cresc de la o zi la alta, iar multe mămici cred că este nevoie să cumpere destul de rapid scutece de dimensiuni mai mari. Însă trebuie să ai mare grijă ca scutecul pe care îl alegi să nu fie prea mare. Un scutec supradimensionat poate curge și, în plus, va fi mult mai greu de „cărat' de către cel mic. În principiu, scutecul ar trebui să se muleze ferm pe bebeluș, însă fără să îl strângă prea tare.

Un scutec prea strâmt poate provoca iritații și disconfort și nu va fi la fel de eficient în absorbția umezelii. Dacă te uiți peste aceste modele de scutece pentru copii vei observa că toate au recomandări în funcție de greutatea și dimensiunile bebelușilor, astfel încât să îți fie mult mai ușor să apreciezi corect mărimile de care ai nevoie.

În plus, pentru că sunt la reduceri masive, le poți achiziționa și la un preț foarte avantajos, pentru că orice mămică știe cât de mari pot fi cheltuielile cu scutecele pentru bebeluși.

Nu schimbi scutecul cât de des este necesar

Potrivit Babygaga.com, mulți părinți sunt induși în eroare de numeroasele reclame potrivit cărora scutecul rămâne uscat până la 12 ore. Însă acest lucru nu înseamnă că nu mai trebuie să îl schimbi pe cel mic decât de două-trei ori pe zi.

Un scutec murdar poate provoca iritații, mâncărimi și alergii, care sunt inconfortabile pentru cel mic. Cel mai bine este să verifici când este cazul să schimbi scutecul și să nu îl lași pe bebe cu el murdar mai multe ore.

Nu ești complet pregătită înainte

Atunci când începi să schimbi scutecul micuțului tău ar trebui să ai la îndemână toate lucrurile de care ai nevoie. Pune lângă tine șervețelele umede, scutecul nou, pudra, crema împotriva iritațiilor, hăinuțele de schimb și orice altceva mai folosești. Astfel, nu vei fi nevoită să îl lași singur pe cel mic cât timp iei lucrurile pe care le-ai uitat.

Pentru că în primele luni de viață bebelușii sunt foarte imprevizibili, este suficientă chiar și o clipă de neatenție pentru ca cel mic să se rostogolească și să cadă de pe masa de schimb.

Schimbi scutecul pe pat

Poate îți este mai ușor să îi schimbi scutecul bebelușului în pat, însă experții arată că riscurile ca micuțul să se rostogolească sunt mai mari atunci când îl schimbi pe canapea sau pat. Cel mai bine este să alegi o suprafață plată, iar unii pediatri recomandă chiar podeaua peste care ai așezat o pătură moale sau un cearșaf. Astfel, riscul ca micuțul tău să cadă sunt inexistente și îți va fi mult mai ușor să te descurci când nu îți faci griji pentru fiecare mișcare a bebelușului.

Neglijezi îngrijirea unei iritații

Iritațiile provocate de scutece sau de umezeală nu ocolesc niciun bebeluș. Tratarea lor corectă și la timp este esențială, dacă vrei să îți protejezi micuțul de disconfort, dureri sau mâncărimi. Multe iritații sau alergii se tratează prin curățarea cu apă călduță și săpun, aplicarea unei loțiuni calmante și anti-iritante, precum și aplicarea unei pudre care să mențină zona uscată.

O iritație mai gravă, care nu cedează deși respecți toate regulile de igienă, poate semnala și o infecție sau o alergie, caz în care este indicat să ceri sfatul medicului pediatru. De asemenea, pentru a preveni astfel de probleme este recomandat să folosești un detergent antialergic sau să clătești foarte bine hăinuțele bebelușului după spălare.