Perturbarea cronică a somnului în timpul adolescenței poate duce la depresie atât la băieți, cât și la fete, cărora le modifică și felul în care reacționează la stres, susține un nou studiu. Adolescenții au un somn care se dezvoltă mai încet, ceea ce înseamnă că nu încep să se simtă obosiți decât mai târziu seara. În plus, organismul lor așteaptă mai mult pentru a începe să producă melatonină - hormonul care ajută la promovarea somnului.
Practic, dacă li s-ar permite să doarmă după propriul lor program, mulți adolescenți ar dormi opt ore sau mai mult pe noapte, de pe la ora 23:00 sau de la miezul nopții până la 8:00 sau 9:00 dimineața, însă orele de începere a școlii îi forțează să se trezească mult mai devreme.
Din cauza întârzierii biologice a ciclului lor de somn-veghe, mulți adolescenți pur și simplu nu sunt capabili să adoarmă suficient de devreme pentru a dormi opt sau mai multe ore până să se trezească la ora potrivită pentru școală. Iar această situație poate duce la instalarea anxietății și a stărilor depresive.
Depresia se dezvoltă frecvent în timpul adolescenței și este de două ori mai răspândită în rândul fetelor decât în cel al băieților. Reducerea expunerii la stresul cronic în timpul adolescenței înainte ca acest lucru să ducă la depresie este o metodă eficientă de împiedicare a instalării afecțiunii.
Somnul timpuriu al adolescenților este similar cu cel din copilărie. Însă tiparul de somn la jumătatea și la sfârșitul adolescenței seamănă cu cel al adulților.
Cum pot adolescenții să aibă un somn mai bun?
Un pas înainte pentru obținerea unui somn bun este ca adolescenții să-și revizuiască și să-și îmbunătățească igiena somnului, ceea ce include schimbări privind mediul și obiceiurile lor de somn. Iată câteva îndrumări pentru un somn sănătos:
- Adolescentul trebuie să-și stabilească un program de opt ore de somn zilnic și să păstreze acest program atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.
- Să își stabilească o rutină consistentă înainte de culcare pentru a ajuta la relaxare și la adormirea mai rapidă.
- Să evite băuturile energizante și produsele cu cofeină mai ales după-amiaza și seara.
- Să evite folosirea dispozitivelor electronice pentru cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare; de asemenea, să oprească internetul pentru a nu mai fi deranjat de notificări pe timpul nopții, ceea ce poate duce la verificarea excesivă a telefonului.
Nu mai puțin important este ca părinții să îi asigure un pat cu o saltea cât mai confortabilă și o pernă bună. Dormitorul trebuie aerisit în fiecare seară înainte de culcare, timp de 10-15 minute și trebuie păstrat întunecat și liniștit.
Cum îi pot ajuta părinții pe adolescenți să doarmă mai bine?
Pentru mulți părinți, un prim pas este să îi întrebe pe copiii lor dacă dorm bine și suficient, deoarece sondajele arată că mulți părinți de adolescenți nu își dau seama că aceștia au probleme cu somnul. Următorul pas este să colaboreze cu adolescenții pentru a evita crearea unui program excesiv de aglomerat pentru tineri și luarea unor angajamente care pot genera o cantitate prea mare de stres.
Dacă părinții nu știu cum să procedeze sau nu ajung nicăieri în discuțiile cu copiii lor, pot cere sfatul medicului de familie sau al unui psihoterapeut specializat în problemele adolescenților.