Ce faci atunci când copilul tău îți cere lucruri scumpe? Primul pas este stabilești bugetul pentru lucrurile pe care le cumperi copilului. În funcție de acesta vei știi ce-ți permiți și ce depășește posibilitățile finaciare ale familiei. În cazul în care copilul îți cere lucruri prea scumpe pentru bugetul stabilit, îl vei refuza.
Strategii de refuz
Dar este foarte important felul în care îi vei spune “nu”, pentru că un simplu “nu” poate pune distanță între tine și copil, deoarece el va crede că nu este înțeles. Un “nu” fără nicio explicație și fără a-l asculta pe copil când îți spune cum se simte vizavi de decizia ta îl poate face să creadă că nu-ți pasă de dorințele lui și că nu-l înțelegi.
Dar dacă spui: aș vrea să ai tot ce-ți dorești, dar nu poți avea acest tricou scump. Vreau să cheltuim banii pe mâncare bună, pe mașina noastră, pe casă și pe alte lucruri de care are nevoie familia. Te iubesc mult. știi bine…”, situația se schimbă.
Nu este nevoie de explicații kilometrice, dar copilul trebuie să știe cum gândești și de ce ai luat respectiva decizie. El trebuie să înțeleagă că nu este ceva personal și că există alte nevoi, mai stringente, care trebuie puse înaintea tricoului scump sau a celei mai cool perechi de pantofi. În același timp, ar trebui să-ți asculti copilul pentru a înțelege cum se simte, chiar dacă el te atacă (Nu ești drăguț/ ă cu mine! Nu mă iubești). Faptul că îl asculți și îi acorzi atenția la momentul potrivit îl va face să se simtă iubit și înțeles.
Nu este greșit să refuzi un lucru și apoi să-ți auzi copilul explicându-ți cu disperare că nu poate trăi fără acesta. Situația nu reprezintă o urgență; el nu va “muri” dacă nu are un anumit joc sau o anumită pereche de pantofi. Ascultă-l și lasă-l să plângă, să-și exteriorizeze sentimentele. El se va simți de fapt, mai aproape de tine pentru că îl asculți și înțelegi. După câteva reprize de plans (și cu condiția cat u să asculți ceea ce are de spus), lucrul dorit se va evapora în cele din urmă din mintea lui.
Concluzie:
În societatea noastră, seductia materialismului este foarte puternică și începe de la o vârstă fragedă. Este debusolant pentru un copil să aibă părinți care cred, ca și el, că dacă nu are un PlayStation, o tabletă de ultimă generație sau cele mai cool haine, viața lui nu este bună. Trebuie să le prezentăm copiilor o perspectivă mult mai bună decât asta, să-i facem să înțeleagă că obiectele sunt mai puțin importante decât dragostea și atenția.