mamaplus

Ce legătură există între greutatea mamei în sarcină și riscul de autism la copil

-
//
23.12.2020

Potrivit unei noi cercetări realizată de Universitatea din Utah, SUA și publicată în revista Pediatrics, este cât se poate de posibilă legătura între excesul de kilograme din timpul sarcinii și riscul de autism la copil. Asociația Americană de Obstretică și Ginecologie din SUA recomandă femeilor să adauge nu mai mult de 16 kg în timpul sarcinii (și 11 kg dacă sunteți deja supraponderală).

În studiu, creșterea incrementală de 2 kg în greutate deasupra recomandării ACOG a fost legată de un risc ușor mai ridicat, dar semnificativ de autism la copii. Important de reținut: Studiile anterioare indică o posibilă legătură cu indicele de masă corporal (IMC) prenatal, creșterea greutății în sarcină și riscul unui copil să sufere de autism.

Ratele obezității și de autism au crescut mult

O teorie este că excesul de grăsime corporală poate schimba nivelele hormonale ale unei femei sau poate provoca inflamații care afectează dezvoltarea creierului fetal. Ratele obezității și ratele de autism au crescut atât în ultimele decenii, dar asta nu înseamnă că cele două sunt legate, spune Anna Maria Wilms Floet, MD, un pediatru de dezvoltare comportamentală de la Centrul Kennedy Krieger Institutul de Autism și Tulburări înrudite în Baltimore.

"Femeile ar trebui să urmărească creșterea în greutate în timpul sarcinii pentru a preveni probleme precum diabetul zaharat și hipertensiunea arterială", spune Dr. Wilms Floet.

Și greutatea tatălui este la fel de importantă

Două studii în meta-analiză, care au fost publicate în septembrie în rapoartele științifice, au inclus datele IMC de la ambii părinți. Datele combinate din aceste studii au arătat că talia generoasă a tatălui crește și în mod independent riscul de autism la copiii săi.

Deoarece greutatea tatălui nu afectează în mod direct dezvoltarea fătului, constatările sugerează că orice contribuție a IMC-ului sau este genetică.

Greutatea în sarcină: de ce trebuie ținută sub observație?

Greutatea în sarcină este importantă pentru sănătatea viitoarei mame și a bebelușului. Unele din efectele unei greutăți peste normal în sarcină pot fi foarte serioase: diabet gestațional, preeclampsie, hipertensiune arteriala, pierderea sarcinii și chiar nevoia unei nașteri prin cezariană.

După naștere, kilogramele în plus sunt o adevărată provocare

Păstrarea greutății suplimentare după naștere a fost asociată cu o continuă câștigare de kilograme, ceea ce poate duce la obezitate, boli cardiovasculare și diabet. Totodată, kilogramele în plus de după naștere - nemuncite - cresc riscul prolapsului organelor pelvine. Acest lucru poate fi riscant pentru următoarele sarcini ale femeii.

Indicele masei corporale (BMI) este folosit în medicină pentru a determina riscul unei persoane de a dezvolta boli pe fondul greutății prea mici ori prea mari.