Sarcina este o stare fiziologică, percepută în mod firesc de către orice gravidă, care necesită a fi monitorizată corespunzător de către medicul obstetrician-ginecolog. Specialiștii atenționează că în 5-20% din cazuri apar complicații care pot pune în pericol viața mamei și a bebelușului.
Dr. Mirela Popa, medic ginecolog, explică cei 5 factori de risc în timpul sarcinii și de ce viitoarele mămici nu trebuie să amâne investigațiile medicale.
În timpul sarcinii nu există nimic mai important decât sănătatea mamei și a bebelușului. Pentru că există multe situații în care femeile însărcinate se confruntă cu probleme grave de sănătate, ce impun ajutor medical specializat, iată semnele și motivele care trebuie să te trimită urgent la medic:
1. Lipsa mișcărilor fetale
În mod normal, între 22 și 36 de săptămâni, fătul trebuie să miște de 10 ori într-un interval de 25 de minute, pentru ca după 37 de săptămâni, acesta să miște de 10 ori într-un interval de 35 de minute.
Acest aspect este evaluat în funcție de vârsta de gestație prin ecografie de sarcină, prin evaluare de status fetal și prin testul nonstress.
2. Dureri abdominale
Senzația de tensiune pelvină sau senzațiile asemănătoare durerilor premenstruale te pot duce cu gândul la scurtarea colului uterin sau la incompetență cervicoismică.
3. Dureri de cap
Durerea de cap nou apărută în timpul sarcinii poate fi un simptom de hipertensiune arterială indusă de sarcină sau preeclampsie.
4. Sângerări
Orice sângerare apărută, indiferent în care trimestru de sarcină, poate fi un simptom de amenințare de avort, de naștere prematură sau chiar de dezlipire de placentă.
5. Eliminarea lichidului
Eliminarea bruscă din vagin a unui lichid care străbate îmbrăcămintea este un simptom sugestiv de rupere a membranelor amniotice.