Asta trebuie să știi – o manevră, care poate salva viața unui om. Diverse obiecte pot rămâne blocate în gâtul oamenilor: mâncare, un os de pește sau altceva poate rămâne în căile respiratorii, care în rezultat pot provoca sugrumarea persoanei. Cum cu ajutorul unei manevre simple să salvezi viața omului, în cazul în care acesta s-a înecat cu ceva:
1. Apreciați cât de blocate sunt căile respiratorii
Blocarea parțială. Dacă victima emite sunete sau tușește, este foarte bine. Asta înseamnă, că căile respiratorii nu sunt blocate integral. Tusea – este o reacție de protecție a organismului și o încercare de a scăpa de resturile de alimente sau obiectele blocate în gît. Rugați victima să tușească până când nu veți vedea obiectul blocat, după care scoateți-l cu ajutorul degetului mare și arătător.
Chiar dacă obiectul nu blochează integral căile respiratorii, trebuie să fiți cu ochii în patru, pentru că să nu se întâmple acest lucru. Dacă victima este un copil în vârstă de până la un an, rețineți, că atunci când plânge și tușește – este un semnal bun.
Blocarea integrală. Victima nu emite sunete, însă se află în conștiință. Omul nu poate nici măcar să tușească, pentru că obiectul îi blochează căile respiratorii. În astfel de cazuri este necesar de a aplica manevra lui Heimlich.
2. Manevra lui Heimlich (pentru adulți și copii mai mari de 1 an)
Rețineți: manevra lui Heimlich trebuie aplicată, doar dacă victima are mai mult de un an și nu poate să tușească, să vorbească, să strige și respectiv, să respire. Dacă acestei persoane nu i se va acorda primul ajutor – ea își va pierde cunoștința. În astfel de situații este foarte important să acționați repede, păstrând totodată calmul. Manevra lui Heimlich nu este deloc complicată.
Așezați-vă în spatele victimei, cu brațele în jurul taliei sale.
Plasați degetul mare pe abdomenul victimei, între ombilic și stern.
Acoperiți pumnul strâns cu cealaltă mâna și efectuați 4 mișcări de împingere în sus, rapid și cu forță.
Manevra Heimlich creste presiunea în abdomen, împingând diafragma în sus.
Ridicarea diafragmei duce la creșterea presiunii aerului din plămâni, forțând astfel ieșirea corpului străin din trahee.
Fiți atenți – manevra lui Heimlich nu poate fi folosită în cazul femeilor gravide, copiilor mai mici de un an și persoanelor cu suferă de obezitate.
Dacă obiectul totuși continuă să rămână în căile respiratorii, chemați ambulanța. Nu lăsați victima singură până la sosirea medicilor și continuați aplicarea manevrei lui Heimlich.
3. Bebelușii până la un an
În cazul în care un sugar este cel care a înghițit un obiect străin sau o bucățică de mâncare, atunci manevra Heimlich diferă puțin de cea pentru copii mai mari.
Așază sugarul cu fața în jos peste antebrațul tău, cu capul atârnat, pe care îl susții prin fixarea fermă a bărbiei. Sprijină-ți antebrațul pe coapsa și lovește cu forță de patru ori pe spatele copilului, între omoplați, cu podul palmei celeilalte mâini. Dacă cel mic nu a dat afară ce a înghițit, încearcă în felul următor. Întoarce copilul cu fața în sus și apasă de patru ori rapid pe pieptul lui. Pentru a efectua această procedură, pune două degete la o lățime de deget sub o linie imaginară între cele două mameloane. Împinge în jos și înspre capul copilului. Apăsările trebuie să fie mult mai blânde ca cele pentru un adult.
Dumă cum ați remarcat, tehnica respectivă nu este deloc complicată, trebuie doar să fii calm și încrezut în sine. Manevra lui Heimlich ajută în majoritatea cazurilor, și este necesar să o poți face pentru a putea salva viața unui om în caz de necesitate.